Megugrott az új fertőzöttek száma

járvány
2021 augusztus 25., 07:40
comments 13

Vagy két hete néztem utoljára a legfrissebb járványügyi statisztikákat, mert a szabadságom alatt nem hódoltam ennek a hobbimnak. Így szembetűnő igazán a járványhelyzet romlása, ugyanis amikor utoljára ránéztem az adatokra, még csak napi nyolcvan új fertőzöttnél tartottunk. Ehhez képest ma már 134-et jelentett az Operatív Törzs, és a két héttel ezelőttihez képest jelentősen romlott a pozitív tesztek aránya is, bár még mindig bőven elmarad az öt százalékos küszöbtől, ami alatt a WHO ajánlásai szerint még kontroll alatt van a járvány.

link Forrás

A másik adat, amiben megrázó az emelkedés, a karanténra kényszerülők száma. Ma már 1101-en vannak, ez jelentős emelkedés a múlt keddi mélypont óta, amikor már csak 731-en voltak karanténban.

link Forrás

Lassan emelkedésnek indul a kórházi ápolásra szoruló betegek száma is, jelenleg 92-en vannak kórházban, közülük 13-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Életét egy ember vesztette - a halálozási statisztika a tapasztalatok alapján bő két hét csúszással követi a fertőzésszámokat.

link Forrás

Haszán kolléga kedden megírta, hogy mire lehet számítani a már megindult negyedik hullámban. A legrosszabbra az oltatlanoknak kell felkészülniük, az ő arányuk pedig nagyon lassan csökken csak. Kedden mindössze 5314-en kapták meg az első adag védőoltásukat, így nem nagyon változott a legalább egyszer oltottak aránya. Két dózissal 5,5 millió magyar van csupán beoltva, ők azok, akik viszonylag nyugodtan várhatják a negyedik hullámot - már ha nem Sinopharmmal oltott hatvan éven felüliek, akiknek nagyon is ajánlott a harmadik oltás felvétele.

link Forrás

Az operatív törzs jelentése szerint Magyarországon eddig 219 ezren vették fel a harmadik oltást. Ennél bővebb információt erről nem közölnek, így nem tudni, hogy közülük hányan vannak kínaival oltott hatvan éven felüliek, akiknél ez feltétlenül indokolt. Magyarországon a hatályos szabályozás szerint mindenki jogosult harmadik oltásra a második dózis után négy hónappal, függetlenül attól, hogy milyen típussal oltották.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.