Rusvai Miklós: Már most látjuk a szennyvízadatokból, hogy a népünnepély megtette nem kívánt hatását

járvány
2021 augusztus 25., 19:24

Rusvai Miklós virológus a Blikknek azt mondta, a legideálisabb az lett volna, ha augusztus 15-ig a gyerekek megkapták volna a második oltást is, így kialakult volna a teljes immunitás az iskolakezdésre. De jobb később, mint soha, mert még azelőtt indítják az oltási kampányt, hogy a járvány bedurvulna.

Szerinte októberben fut fel a vírus (és korábban azt mondta, novemberben tetőzhet), de „már most látjuk a szennyvízadatokból, hogy a népünnepély megtette nem kívánt hatását”: „Budapesten és Szegeden koncentráció-növekedést tapasztaltunk. Jövő héttől valószínűleg már a koronavírussal fertőzöttek számán is látjuk ezt.”

Rusvai Miklós víruskutató kaszál a Jászsági aratónap és birkapörköltfőző verseny aratóversenyén Jászapáti határában 2021. június 26-án.
photo_camera Rusvai Miklós víruskutató kaszál a Jászsági aratónap és birkapörköltfőző verseny aratóversenyén Jászapáti határában 2021. június 26-án. Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

Azt mondta, a gyerekek eddig táboroztak és nyaraltak, de most hirtelen nagy közösségbe mennek, ahol könnyen terjedhet a vírus, és az esetszámok az iskolakezdés után 8-10 nappal növekednek megint. (Blikk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.