Japánban 1,63 millió adag Modernát hívtak vissza szennyeződés miatt

járvány
2021 augusztus 26., 04:30

Miután több oltóközpont is „idegen anyagot” jelentett a védőoltásokat tartalmazó egyes fiolákban. A Moderna vakcináját Japánban forgalmazó Takeda Pharmaceutical gyógyszeripari cég bejelentette, hogy elővigyázatosságból kivonják a forgalomból az 1,63 millió dózisból álló gyártási tételt.

A tokiói egészségügyi tárca közlése szerint a 3004667, 3004734 és 3004956 gyártási számú védőoltásokat Spanyolországban állították elő és Japánban 863 oltóközpont között osztották szét. Az oltóközpontokat felszólították, hogy ne használják fel az érintett védőoltásokat.

photo_camera Fotó: OLUKAYODE JAIYEOLA/NurPhoto via AFP

A Moderna közölte, hogy értesült a történtekről, de eddig nem találtak problémát a vakcinák biztonságosságát, illetve hatásosságát illetően, a szennyeződés pedig gyártási hiba következménye lehet az egyik spanyolországi üzemben. Az egyelőre nem derült ki, hogy más országoknak szánt szállítmányok is érintettek-e.

Az elmúlt hetekben jelentősen romlott a járványügyi helyzet Japánban, főleg a koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsának terjedése miatt. A járvány kezdete óta a fertőzöttek száma meghaladja az 1,36 milliót, közülük 15 768-an haltak meg.

A 126 millió lakosú Japánban a Moderna vakcinájából május óta eddig több mint tízmillió adagot használtak fel. Szuga Josihide miniszterelnök pedig szerdán jelentette be, hogy szeptember végére a lakosság 60 százalékát be tudják oltani, egyben azt is elmondta, van annyi oltás, hogy harmadik, emlékeztető oltást is adhassanak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.