Ausztriából telepít aknavetőgyárat Várpalotára a kormány

hadsereg
2021 augusztus 27., 13:05

Várpalotára telepítik az osztrákoktól vett Hirtenberger Defence Systems aknavetőgyárat, írja a Világgazdaság. A lap szerint a telepítés 2 évet vehet igénybe, de a Veszprém megyei városban eleve zajlik egy robbanóanyaggyár és egy nagy kaliberű lőszereket előállító üzem fejlesztése.

A kormány még 2019 októberében írta alá a brit–osztrák hadiipari céggel a megvásárlásról szóló szerződést. Azóta a magyar tulajdonban lévő HDT Védelmi Ipari Kft. gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

A Hirtenberger 60 mm-es aknavetője használat közben.
photo_camera A Hirtenberger 60 mm-es aknavetője használat közben. Fotó: HDS

Palkovics László miniszter a nyár közepén azzal indokolta a 2 évig tartó hazatelepítést, hogy azt csak óvatosan lehet lebonyolítani, mivel nem szeretnék elveszíteni az üzemben összpontosuló „know-how-t, az emberek fejében lévő tudást”.

Maróth Gáspár, a haderő- és hadiipari fejlesztéseket koordináló kormánybiztos a Magyar Nemzetnek korábban arról beszélt, hogy a vételár az osztrák fél kérésére üzleti titok, a tranzakciót pedig banki hitelkonstrukcióból fedezik, „így a költségvetésnek nem jelent extra kiadást”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.