Ausztriából telepít aknavetőgyárat Várpalotára a kormány

augusztus 27., péntek 13:05

Várpalotára telepítik az osztrákoktól vett Hirtenberger Defence Systems aknavetőgyárat, írja a Világgazdaság. A lap szerint a telepítés 2 évet vehet igénybe, de a Veszprém megyei városban eleve zajlik egy robbanóanyaggyár és egy nagy kaliberű lőszereket előállító üzem fejlesztése.

A kormány még 2019 októberében írta alá a brit–osztrák hadiipari céggel a megvásárlásról szóló szerződést. Azóta a magyar tulajdonban lévő HDT Védelmi Ipari Kft. gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

A Hirtenberger 60 mm-es aknavetője használat közben. Fotó: HDS

Palkovics László miniszter a nyár közepén azzal indokolta a 2 évig tartó hazatelepítést, hogy azt csak óvatosan lehet lebonyolítani, mivel nem szeretnék elveszíteni az üzemben összpontosuló „know-how-t, az emberek fejében lévő tudást”.

Maróth Gáspár, a haderő- és hadiipari fejlesztéseket koordináló kormánybiztos a Magyar Nemzetnek korábban arról beszélt, hogy a vételár az osztrák fél kérésére üzleti titok, a tranzakciót pedig banki hitelkonstrukcióból fedezik, „így a költségvetésnek nem jelent extra kiadást”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt