Biden üzent a merénylőknek: Fizetni fogtok

külföld
2021 augusztus 27., 04:29
comments 6

Joe Biden hősöknek nevezte a csütörtöki, kabuli robbantások áldozatait, akik „veszélyes és önzetlen küldetésen vettek részt, hogy megmentsék mások életét”. Az amerikai elnök azt üzente az elkövetőknek és mindenkinek, aki Amerika vesztét akarja: „Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Levadászunk titeket, és fizetni fogtok”.

Az egyik merénylő a repülőtér, a másik pedig egy szálloda közelében robbantotta fel magát, 60 civil és 13 amerikai katona halálát okozva. A támadásokat az Iszlám Állam helyi szervezete vállalta magára, ami az Egyesült Államoknak és a táliboknak is ellensége. Főleg azok csatlakoznak hozzájuk, akiknek már a tálibok sem elég radiálisok.

link Forrás

Biden utasította a Pentagont, hogy tervezzen válaszcsapásokat az Iszlám Állam afganisztáni leágazásának eszközei, vezetői és létesítményei ellen. Mint mondta, az amerikaiak megfelelő erővel, az általuk választott időpontban és helyszínen fognak visszavágni. Az elnök szerint megalapozott sejtéseik vannak arról, hogy kik állnak a merényletek mögött, és bárhol legyenek, el fogják kapni őket nagy léptékű katonai akciók nélkül.

A robbantások ellenére nem mutatta jelét, hogy felfüggesztenék a lassan két hete tartó evakuációt. Ennek határideje augusztus 31-e, eddig kellene az utolsó amerikai katonának is elhagynia Afganisztánt. Biden ígéretet tett, hogy minden amerikai állampolgárt kihoznak, aki ki akar jönni. Ők körülbelül ezren lehetnek még.

photo_camera Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

A Guardian Biden elnöksége legsötétebb napjának nevezte az eseményeket. Közben Kevin McCarthy, a republikánusok képviselőházi vezetője szeretné, ha összehívnák a törvényhozást, és határoznának arról, hogy nem vonulnak ki teljesen Afganisztánból, amíg nem hozták ki az utolsó emberüket.

Mivel a képviselőházban a demokraták vannak többségben, aligha fognak ilyen szabályt alkotni. A tálibok korábban következményekkel fenyegettek arra az esetre, ha nem tartják az augusztus végi határidőt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.