Biden üzent a merénylőknek: Fizetni fogtok

2021 augusztus 27., péntek 4:29
6

Joe Biden hősöknek nevezte a csütörtöki, kabuli robbantások áldozatait, akik „veszélyes és önzetlen küldetésen vettek részt, hogy megmentsék mások életét”. Az amerikai elnök azt üzente az elkövetőknek és mindenkinek, aki Amerika vesztét akarja: „Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Levadászunk titeket, és fizetni fogtok”.

Az egyik merénylő a repülőtér, a másik pedig egy szálloda közelében robbantotta fel magát, 60 civil és 13 amerikai katona halálát okozva. A támadásokat az Iszlám Állam helyi szervezete vállalta magára, ami az Egyesült Államoknak és a táliboknak is ellensége. Főleg azok csatlakoznak hozzájuk, akiknek már a tálibok sem elég radiálisok.

Biden utasította a Pentagont, hogy tervezzen válaszcsapásokat az Iszlám Állam afganisztáni leágazásának eszközei, vezetői és létesítményei ellen. Mint mondta, az amerikaiak megfelelő erővel, az általuk választott időpontban és helyszínen fognak visszavágni. Az elnök szerint megalapozott sejtéseik vannak arról, hogy kik állnak a merényletek mögött, és bárhol legyenek, el fogják kapni őket nagy léptékű katonai akciók nélkül.

A robbantások ellenére nem mutatta jelét, hogy felfüggesztenék a lassan két hete tartó evakuációt. Ennek határideje augusztus 31-e, eddig kellene az utolsó amerikai katonának is elhagynia Afganisztánt. Biden ígéretet tett, hogy minden amerikai állampolgárt kihoznak, aki ki akar jönni. Ők körülbelül ezren lehetnek még.

Fotó: DREW ANGERER/Getty Images via AFP

A Guardian Biden elnöksége legsötétebb napjának nevezte az eseményeket. Közben Kevin McCarthy, a republikánusok képviselőházi vezetője szeretné, ha összehívnák a törvényhozást, és határoznának arról, hogy nem vonulnak ki teljesen Afganisztánból, amíg nem hozták ki az utolsó emberüket.

Mivel a képviselőházban a demokraták vannak többségben, aligha fognak ilyen szabályt alkotni. A tálibok korábban következményekkel fenyegettek arra az esetre, ha nem tartják az augusztus végi határidőt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt