Hatvan civil és több mint 10 amerikai katona halt meg a kabuli robbantásokban

2021 augusztus 26., csütörtök 18:25
3

Több amerikai tengerészgyalogos is meghalt, amikor két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a kabuli reptérnél. Az AP hírügynökségnek két amerikai tisztségviselő azt mondta, hogy a robbantásokban 11 tengerészgyalogos és a haditengerészet egyik orvosa halt meg. Az amerikai hadseregnek tavaly február óta nem volt embervesztesége Afganisztánban. A Wall Street Journal szerint a merényletekben 60 afgán civil halt meg, egy vezető tisztségviselőre hivatkozva a BBC szintén 60 civil áldozatról ír.

Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

Az afgán egészségügyi hatóságok megerősítették, hogy legalább 60 ember meghalt és 140-en megsérült a robbantásokban. Közben a Pentagon is megerősítette, hogy az amerikai hadsereg 12 tagja meghalt, 15 pedig megsebesült.

Az AP hírügynökség szerint az egyik merénylő ott robbantotta fel magát, ahol az emberek a hőség miatt térdig álltak az egyik szennyvízcsatorna vízében, így az áldozatok a szennyvízbe zuhantak. A Guardian arról ír, hogy a reptér egyik bejáratánál még egy fegyveres is tüzet nyitott a várakozókra. A másik bomba a Baron Hotelnél robbant, amit az evakuálásra váró nyugatiak állomáshelyként használtak.

A Pentagon szerint a merényletet az Iszlám Állam egyik helyi csoportja követhette el, ami még a táliboknál is radikálisabbnak számít. Főleg azok csatlakoznak hozzájuk, akiknek már a tálibok sem elég radiálisok. Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának vezetője, Kenneth F. McKenzie arra számít, hogy a támadások folytatódnak. McKenzie az mondja, hogy az Egyesült Államok akciókat tervez az elkövetők ellen.

Kenneth F. McKenzie parancsnok Fotó: CHIP SOMODEVILLA/Getty Images via AFP

A parancsnok a csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a további támadásokat valószínűleg a tálibokkal való együttműködésük hiúsíthatta meg. Ezért most megosztották az információik egy részét a tálibokkal, akik így segíthetnek az elkövetők felkutatásában.

A támadás ellenére az Egyesült Államok augusztus végéig folytatja a kimentési akciót, a nyilvántartásuk szerint még ezer amerikai állampolgár lehet Afganisztánban. Közben Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter bejelentette, hogy a német hadsereg csütörtökön befejezte a tálib fordulat miatt távozók kimenekítését Kabulból, az utolsó katonák röviddel a nemzetközi repülőtérnél elkövetett merényletek után távoztak az afgán fővárosból. Kanada és Norvégia szintén leállítja az evakuálást. Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta, hogy a támadás ellenére folytatják a mentési akciót. Emmanuel Macron szintén arról beszélt, hogy folytatják a mentést, az elnök azt mondta, Franciaország még több száz afgán kimenekítését tervezi a kabuli repülőtérről.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt