Erdogan elkezdett tárgyalni a tálibokkal a kabuli reptér üzemeltetéséről

2021 augusztus 27., péntek 12:27

Recep Tayyip Erdoğan török elnök pénteken bejelentette, hogy kormánya tárgyalásokat kezdett a tálib vezetéssel a kabuli reptér üzemeltetéséről. A törökök azután vennék át a területet, hogy a nemzetközi erők augusztus végén befejezik az állampolgáraik és a veszélybe került afgán személyzet evakuálását.

Törökország NATO-tagként egyébként már 6 éve biztosítja a Hamid Karzai Nemzetközi Repteret. Csak szerdán kezdték el kivonni a török csapatokat a területről. Eddig 350 katonát és több mint 1400 civilt vittek ki Afganisztánból.

A török elnök szerint a három és fél órás tárgyalás során a tálibok nyitottnak mutatkoztak az együttműködésre, de ahhoz ragaszkodnak, hogy a reptér biztonságát ők biztosíthassák, a törököknek a logisztikai feladatokat engednék át. A reptér fenntartása fontos az ország működése szempontjából, a távozó amerikaiak is jelezték, hogy ennek működnie kell, hogy Afganisztánban megmaradjon a külvilággal való kapcsolat látszata.

Korábban a tálibok is kértek már technikai segítséget a törököktől a reptér üzemeltetéséhez. Erdogan most utalt arra, hogy a csütörtöki öngyilkos merényletek megmutatták, mennyire fontos pontosan tudni, hogyan biztosítanák a repteret. És egyelőre vissza kell állnia a nyugalomnak ahhoz, hogy megfelelő döntést tudjanak hozni, mert nem akarnak veszélyes helyzetbe kerülni. (BBC/Aljazeera/Anadolu Agency/Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt