Horvátországban és Dániában is enyhítenek a korlátozásokon

járvány
2021 augusztus 27., 14:55

Szabad bent kávézni Horvátországban

Szeptember 1-jétől bizonyos feltételek mellett megnyithatnak a kávézók belső terei Horvátországban - közölte Davor Bozinovic belügyminiszter a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.

Az éttermek és a kávézók március 1-jén nyithatták meg a kerthelyiségeiket és a teraszaikat. Az éttermek számára a válságstáb később engedélyezte a beltéri kiszolgálást, de a kávézók számára ez idáig nem.

Az elmúlt 24 órában 596 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a koronavírusos fertőzöttek száma meghaladta a 372 ezret. A betegség szövődményeiben az elmúlt napon két beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8318-ra emelkedett. Kórházban 372 beteget ápolnak, 47-an vannak lélegeztetőgépen.

Horvátországban eddig 1 712 434-en kaptak védőoltást - a jogosultak 42, a felnőtt lakosság 50,6 százaléka -, közülük 1 599 278-an már a második adagot is.

Rekordmagas átoltottság a dánoknál

Dániában hivatalosan már nem tekintik a „társadalmat fenyegető járványnak” a koronavírus terjedését a beadott védőoltások rekordmagas, 80 százalékos aránya miatt - közölte Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter pénteken.

Szeptember 10-től feloldanak néhány járványellenes korlátozást, fokozatosan és részlegesen kivezetik a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos követelményeket olyan nagyszabású rendezvények és nyilvános helyszínek esetén, mint a koncertek és az éjszakai szórakozóhelyek.

Dánia július 1-jén vezette be a digitális „koronavírus-útlevelet”, amelyet bizonyos esetekben kérésre fel kellett mutatni.

Magnus Heunicke csütörtökön jelentette be, hogy Dániában a 12 év feletti lakosok 80 százalékát már beoltották, ez a világon a koronavírus elleni egyik legmagasabb átoltottsági ráta. Az országban a védőoltás felvétele önkéntes, és elérhető a 12 év felettiek számára. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.