Somogyban a Jobbik veszi a legkomolyabban az előválasztást

POLITIKA
2021 augusztus 27., 07:54
comments 2
  • Az ellenzéki előválasztáson indulni akaró jelöltek szeptember 6-ig gyűjthetik az aláírásokat, fejenként 400 darabot kell összeszedniük.
  • Megyénként bemutatjuk, hogy kik gyűjtenek, ez a cikkünk Somogy megyéről szól.
  • A jelöltek neve után kiemelten az a párt áll, amelynek frakciójához csatlakoznak, ha nyernek. Mögötte jelezzük, hogy mely pártok kérik a saját szimpatizánsaikat, hogy rá szavazzanak.
  • Mutatjuk, hogy az adott választókerületben 2018-ban a Fidesz egyéni jelöltje hány százalékot ért el. Ahol ez az érték 45 százalék alatt van, azt az ellenzék nyerhető körzetnek tartja, ahol viszont 50 százalék felett, ott meglepetés lenne a győzelem számukra.

Mindössze négy választókerületre oszlik Magyarország ötödik legnagyobb megyéje. A Jobbik mind a négyben indít jelöltet az előválasztáson, a DK háromban, a Momentum csak egyben. Kaposváron lehet a legnagyobb versenyre számítani, míg Marcaliban lesz a legunalmasabb, ott egyedül Steinmetz Ádám indul.

Somogy megye egykor jó terepnek számított a baloldal számára. Az MSZP-SZDSZ kormányok több erős embere is innen került ki. Maga Horn Gyula is Balatonbogláron (akkor még Boglárlellén) indult el és lett második helyezett 1990-ben, később aztán Lamperth Mónika belügyminiszter, Kolber István tárca nélküli miniszter és Suchman Tamás kereskedelemért felelős miniszter is Somogyból érkezett. 2010-óta teljes a Fidesz-hegemónia, Kaposváron kívül mindenhol 50 százalék feletti volt a kormánypárt jelöltjének győzelme 2018-ban.

Somogy 1 – Kaposvár, és még 25 település

Bereczki Dávid
photo_camera Bereczki Dávid Forrás: elovalasztas2021.hu

Mindössze 22 éves, Kaposváron nőtt fel, és az ELTE TÁTK hallgatója. 2019-ben bekerült a kaposvári közgyűlésbe, és ő lett a Marketing és Turisztikai Bizottság vezetője (ez az egyetlen ellenzéki vezetésű bizottság a városban). Főszereplője volt a gyászos választási eredményt követő ellenzéki belharcnak.

Horváth Ákos Ervin
photo_camera Horváth Ákos Ervin Forrás: elovalasztas2021.hu

„Én még voltam katona… melynek mai hiánya nagyon látszik a mai fiatalokon…” - ez az egyik első bejegyzés a rendkívül hosszú önéletrajzában. Kezdetben kiskereskedelemmel foglalkozott, mostanában építési és ingatlanvállalkozó. A várost 1994 óta vezető Szita Károllyal szemben őt indították polgármesternek - sikertelenül.

Varga István
photo_camera Varga István Forrás: elovalasztas2021.hu

Kaposváron, az egyetemen tanít már lassan húsz éve. Előtte ugyancsak ennyi ideig volt újságíró. A város értelmiségét képviseli, 2007-ben lovagkeresztet kapott.

A somogyi egyes választókerületben a Fidesz Gelencsér Attilát indította a legutóbbi három választáson. Legutóbb 43 százalékkal húzta be a mandátumot. Sok kaposvári ellenzéki nem érti, miért nem szavazhatnak az elmúlt idők egyetlen sikeres kezdeményezésének vezéralakjára, a városba tervezett gumiégetőt sikeresen megfúró és így valódi politikai támogatottsággal rendelkező Pintér Attilára. Igazából ő sem pontosan érti, ahogy a kapost.hu-n közölt írásából is kiderül. Ettől még ez az ellenzéknek egy nyerhető körzet, Somogyban itt a legvalószínűbb, hogy kikap a Fidesz jelöltje.

Somogy 2 – Barcs, és még 76 település

Ander Balázs
photo_camera Ander Balázs Forrás: elovalasztas2021.hu

A párt alelnöke, 2014-óta országgyűlési képviselő. Listáról került be mindkét legutóbbi választáson. Történelemtanár és a barcsi Dráva Múzeum művelődésszervezője is volt korábban.

Remes Gábor
photo_camera Remes Gábor Forrás: elovalasztas2021.hu

Csakúgy, mint Ander, Remes is tanár. A környéken népszerű barcsi erdészeti és mezőgazdasági középiskola fizika-kémia szakos tanára lassan harminc éve. 2018-ban már próbálkozott a választáson, akkor hat százalékot ért el.

Ander ennél jelentősen többet, 38 százalékot, ám még ez is nagyon messze van a fideszes Szászfalvi László 51 százalékától. Somogy 2 nehéz terep az ellenzéknek.

Somogy 3 – Marcali, és még 71 település

Steinmetz Ádám
photo_camera Steinmetz Ádám Forrás: elovalasztas2021.hu

Ebben a választókerületben nem lesz verseny, az egykori olimpiai bajnok az egyedüli indulója az ellenzéki előválasztásnak. Ő a leggazdagabb országgyűlési képviselők egyike a leadott vagyonnyilatkozatok szerint. Több mint 60 ingatlant vallott be, ezek nagy része szántó a Marcali szomszédságában található Kéthely környékén. Itt gazdálkodik, mióta visszavonult a vízilabdától, és itt indult el a 2018-as választásokon is Vona Gábor felkérésére.

Steinmetz akkor 37 százalékot ért el, míg a Fidesz regnáló választókerületi elnöke, Móring József csaknem 52 százalékot. Mindez azt jelenti, hogy itt is nehéz dolga lesz az ellenzéknek, ha meg akarja szerezni az egyéni mandátumot.

Somogy 4 – Siófok, és még 70 település

Kovács Miklós
photo_camera Kovács Miklós Forrás: elovalasztas2021.hu

A Gyurcsány-kormány turizmusért felelős államtitkára volt. Pályáját még a pártállami idők balatoni mindenes vállalatában, a SIOTOUR-ban kezdte, húsz év alatt az elnök-vezérigazgatói posztig vitte. A város idegenforgalmi és rendészeti bizottságának külsős tagja.

Potocskáné Kőrösi Anita
photo_camera Potocskáné Kőrösi Anita Forrás: elovalasztas2021.hu

Siófok alpolgármestere volt 2014-től egészen addig, amíg be nem került a parlamentbe az ózdi polgármestersége miatt távozó Janiczak Dávid helyére. Mindenképpen megemlítendő politikai teljesítmény volt tőle, amikor az élőben közvetített éhségsztrájkja közben – az akcióba egy siófoki építkezés miatt kezdett bele – egy órán keresztül beszélgetett visszafogott hangon Bede Zsolttal.

2018-ban Potocskáné tehát listáról került be, egyéniben 19 százalékot ért el. Magyar György sztárügyvéd volt a sikeresebb ellenzéki jelölt akkor. Ő az MSZP támogatásával indult és 25 százalékot szerzett. Witzmann Mihály a választókerület fideszes elnöke, ő 51 százalékkal szerezte meg a mandátumot legutóbb. Mindez azt jelenti, hogy nem lehetetlen az ellenzék győzelme, de nagyon nehéz terep lesz számukra.

Az előválasztásra készülő egyéni választókerületekről szóló összeállításaink itt találhatók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.