Megkezdték az amerikai csapatok kivonását a kabuli reptérről

külföld
2021 augusztus 28., 16:21
Evakuálás Kabulból, 2021. augusztus 21.
photo_camera Evakuálás Kabulból, 2021. augusztus 21. Fotó: EyePress via AFP

Megkezdték az amerikai csapatok kivonását Kabulból - jelentette be a Reuters tudósítása alapján szombaton John Kirby, a Pentagon szóvivője.

A Reuters értesülései szerint valamivel kevesebb mint négyezer amerikai katona van még jelenleg az afgán főváros repülőterén.

Péntekig több mint 18700 katona, diplomata és afgán civil hagyta el Afganisztánt és érkezett meg az amerikai légierő németországi légitámaszpontjára, Ramsteinba, mióta a tálibok elfoglalták az országot, és megkezdték a reptér bekerítését. Az iszlamisták már a reptér több részét is irányításuk alá vették.

Kirby a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a csütörtöki kabuli merényletre válaszul indított dróntámadás sikeres volt. Az Iszlám Állam két terroristája is meghalt, egy pedig megsebesült a Nangarhar tartományban végrehajtott támadás során.

A csütörtöki pokolgépes robbantásokban tizenháom amerikai katona, több tucat afgán civil és tálib vesztette életét. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.