Plusz felvételi pontot kapnak azok a fiatalok, akik az egyetem előtt beállnak a Honvédségbe

POLITIKA
2021 augusztus 28., 06:57
comments 6

Plusz pontokat kapnak a felsőoktatási felvételihez azok a fiatalok, akik az egyetem előtt fél- vagy egy évet szolgálnak a honvédségnél, jelentette be Benkő Tibor honvédelmi miniszter pénteken az InfoRádióban. A kormány erről már döntött is, hamarosan megjelenik az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter
photo_camera Benkő Tibor honvédelmi miniszter Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA


A miniszter elmondta, hogy idén 400 fiatalnak kínáltak lehetőséget ilyen szolgálatra, és 470-en jelentkeztek. Féléves szolgálat után 32, egy év után 64 pluszpont jár majd a felsőoktatási felvételinél. A mostani rendszerben maximum 100 pluszpontot lehet összeszedni. Ezen belül egy emelt szintű érettségi vizsgáért vizsgatárgyanként 50 többletpont kapható. Egy középfokú (B2) nyelvvizsgáért 28 pont, felsőfokú (C1) nyelvvizsgáért pedig 40 többletpont jár.

Benkő elmondta azt is, hogy 2017 óta folyamatosan növekszik a Honvédség létszáma. Kiemelkedőnek nevezte a növekedést az önkéntes tartalékosok számában, akik mára már több mint 11 ezren vannak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.