Plusz felvételi pontot kapnak azok a fiatalok, akik az egyetem előtt beállnak a Honvédségbe

2021 augusztus 28., szombat 6:57
6

Plusz pontokat kapnak a felsőoktatási felvételihez azok a fiatalok, akik az egyetem előtt fél- vagy egy évet szolgálnak a honvédségnél, jelentette be Benkő Tibor honvédelmi miniszter pénteken az InfoRádióban. A kormány erről már döntött is, hamarosan megjelenik az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA


A miniszter elmondta, hogy idén 400 fiatalnak kínáltak lehetőséget ilyen szolgálatra, és 470-en jelentkeztek. Féléves szolgálat után 32, egy év után 64 pluszpont jár majd a felsőoktatási felvételinél. A mostani rendszerben maximum 100 pluszpontot lehet összeszedni. Ezen belül egy emelt szintű érettségi vizsgáért vizsgatárgyanként 50 többletpont kapható. Egy középfokú (B2) nyelvvizsgáért 28 pont, felsőfokú (C1) nyelvvizsgáért pedig 40 többletpont jár.

Benkő elmondta azt is, hogy 2017 óta folyamatosan növekszik a Honvédség létszáma. Kiemelkedőnek nevezte a növekedést az önkéntes tartalékosok számában, akik mára már több mint 11 ezren vannak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt