Felfedezték a világ legészakibb szigetét

2021 augusztus 29., vasárnap 14:22

A Koppenhágai Egyetem kutatói felfedezték a világ legészakibb szigetét, ám az nem lesz hosszú életű, mivel a kavicshordalékból és sárból álló kicsiny szigetet egy vihar könnyen megsemmisítheti.

Az Északi-sarkhoz közeli Ferenc József-föld 2013. október 22-én Illusztráció: Vladimir Astapkovich/RIA Novosti/AFP

Eddig a Grönlandtól északra fekvő Oodaaq szigetet tartották annak, amely a legközelebb fekszik az Északi-sarkhoz. Most azonban ezt módosítani kell, bár csak átmenetileg: a koppenhágai egyetem kutatói találtak egy 800 méterrel északabbra fekvő kis szigetet.

Az egyelőre név nélküli szigetre, ami csak 30 méter széles és 60 méter hosszú, teljesen véletlenül bukkantak rá a térségben tartózkodó kutatók. „Meg voltunk győződve arról, hogy az Oodaaq szigeten állunk, ami a világ legészakibb szigete” – mondta Morten Rasch, a dán kutatócsoport vezetője, aki a kollegáival talajmintákat gyűjtött a térségben.

Akkor döbbentek rá a hibára, amikor posztolták az interneten koordinátáikat és fotókat a térségről.

„Több amerikai szigetvadász szinte megőrült, és azt mondták, ez nem lehet igaz” – mondta az egyetem földtudományi és természeti erőforrás karának a vezetője. (A szigetvadászok olyan emberek, akiknek a hobbija eddig ismeretlen szigetek felfedezése.)

A koordináták ellenőrzésekor kiderült, hogy Oodaaq 800 méterrel délebbre fekszik, itt szállt partra Rasch és kutatócsoportja. „Valójában egy új szigetet fedeztünk fel északabbra, ez a felfedezés egy kicsit kiterjeszti a dán királyság határait” – közölte Rasch.

A kutatók szerint a szigetet valószínűleg egy vihar hordta össze kavicshordalékból és sárból. „Senki nem tudja meddig marad meg. Elvileg hamarosan eltűnhet, amint lecsap a térségben egy új vihar” – közölte Rasch. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt