A járvány alatt jelentős mértékben csökkent a születési arány Magyarországon

járvány
2021 augusztus 31., 04:54
comments 1

Jelentős mértékben csökkent a születési arány a koronavírus-járvány során egyes országokban, köztük Magyarországon is, állapította meg az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent egyik tanulmány.

Magyarország mellett Olaszországban, Spanyolországban és Ausztriában is csökkent a születési arány, ezzel szemben Németországban, Norvégiában, Svédországban és Svájcban nem változott, sőt némileg növekedett is.

photo_camera Fotó: ADEK BERRY/AFP

A milánói Luigi Bocconi Tudományegyetem kutatói 22 magas jövedelmű országban elemezték a havi születési adatokat 2020 novemberétől – vagyis a járvány kezdete után kilenc hónappal – 2021 márciusáig, ezeket hasonlították össze az egy évvel korábbiakkal. Figyelembe vették a szezonalitásra és a hosszú távú trendekre vonatkozó modelleket is.

A vizsgált 22 országból hétnél volt tapasztalható jelentős, a járványra visszavezethető csökkenés: A születési arány az elemzés szerint Magyarországon 8,5 százalékkal, Olaszországban 9,1 százalékkal, Spanyolországban 8,4 százalékkal, Portugáliában 6,6 százalékkal esett vissza, de jelentős visszaesést tapasztaltak Belgiumban, Ausztriában és Szingapúrban is.

A kutatók hangsúlyozták, hogy ezek még ideiglenes adatok, amelyek megerősítésre várnak. Ráadásul a jelenleg elérhető adatok csak a pároknak az első koronavírus-hullámra vonatkozó döntéseiről adnak képet, a továbbiakról még nincsenek becslések. Szerintük azonban a járvány egészére visszatekintve még jelentősebb visszaesést lehet majd megállapítani.

A Világbank szakemberei szerint a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés az elmúlt évben több mint 260 ezer baba halálához járult hozzá elsősorban a világ szegényebb országaiban. A BMJ Open című tudományos lapban bemutatott modellek szerint ennek hátterében az elszegényedett háztartásokat jellemző rosszabb ellátás és táplálkozás áll, illetve az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés korlátozottsága.

A szegénységben élők száma az elmúlt évben 120 millióval növekedett. A vizsgált 128 közepes és alacsony jövedelmű országban 267 ezer egy év alatti gyerek halt meg a koronavírus miatti gazdasági visszaesés következtében. Ez hét százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az esetek több mint egyharmada – 100 ezer haláleset – Indiában történt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.