Koronavírus-számok Magyarországon 6/29/2022
Elhunytak + 21 Σ 46 647
Kórházban + 36 Σ 233
Fertőzöttek + 3 042 Σ 1 928 125
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak + 420 Σ 6 411 804
A legújabb trendek

A járvány alatt jelentős mértékben csökkent a születési arány Magyarországon

2021 augusztus 31., kedd 4:54
1

Jelentős mértékben csökkent a születési arány a koronavírus-járvány során egyes országokban, köztük Magyarországon is, állapította meg az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent egyik tanulmány.

Magyarország mellett Olaszországban, Spanyolországban és Ausztriában is csökkent a születési arány, ezzel szemben Németországban, Norvégiában, Svédországban és Svájcban nem változott, sőt némileg növekedett is.

Fotó: ADEK BERRY/AFP

A milánói Luigi Bocconi Tudományegyetem kutatói 22 magas jövedelmű országban elemezték a havi születési adatokat 2020 novemberétől – vagyis a járvány kezdete után kilenc hónappal – 2021 márciusáig, ezeket hasonlították össze az egy évvel korábbiakkal. Figyelembe vették a szezonalitásra és a hosszú távú trendekre vonatkozó modelleket is.

A vizsgált 22 országból hétnél volt tapasztalható jelentős, a járványra visszavezethető csökkenés: A születési arány az elemzés szerint Magyarországon 8,5 százalékkal, Olaszországban 9,1 százalékkal, Spanyolországban 8,4 százalékkal, Portugáliában 6,6 százalékkal esett vissza, de jelentős visszaesést tapasztaltak Belgiumban, Ausztriában és Szingapúrban is.

A kutatók hangsúlyozták, hogy ezek még ideiglenes adatok, amelyek megerősítésre várnak. Ráadásul a jelenleg elérhető adatok csak a pároknak az első koronavírus-hullámra vonatkozó döntéseiről adnak képet, a továbbiakról még nincsenek becslések. Szerintük azonban a járvány egészére visszatekintve még jelentősebb visszaesést lehet majd megállapítani.

A Világbank szakemberei szerint a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés az elmúlt évben több mint 260 ezer baba halálához járult hozzá elsősorban a világ szegényebb országaiban. A BMJ Open című tudományos lapban bemutatott modellek szerint ennek hátterében az elszegényedett háztartásokat jellemző rosszabb ellátás és táplálkozás áll, illetve az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés korlátozottsága.

A szegénységben élők száma az elmúlt évben 120 millióval növekedett. A vizsgált 128 közepes és alacsony jövedelmű országban 267 ezer egy év alatti gyerek halt meg a koronavírus miatti gazdasági visszaesés következtében. Ez hét százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az esetek több mint egyharmada – 100 ezer haláleset – Indiában történt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt