Hiába tiltakoztak, elaltatták Geronimót, a betegnek minősített alpakát Angliában

ÁLLAT
2021 augusztus 31., 17:34

A heves tiltakozások és jogi csatározások ellenére elaltatták a Geronimo nevű alpakát Nagy-Britanniában, mivel az állaton elvégzett korábbi tesztek azt jelezték, hogy szarvasmarha-tuberkulózissal fertőződött meg.

photo_camera Fotó: Tolga Akmen/AFP

A friss felvételeken az látszik, ahogy a kék kezeslábast, maszkot és védőszemüveget viselő szakemberek rendőri kísérettel megérkeznek a nyugat-angliai farmra, ahol az alpaka élt, és elvezetik az állatot. A jelenet szemtanúi voltak azok az állatvédő aktivisták és újságírók, akik a Londontól 175 kilométerre, nyugatra lévő wickwari farmnál sátoroztak az állat elaltatása ellen tiltakozva.

A brit környezetvédelmi minisztérium közölte, hogy a „fertőzött állatot elszállították a helyszínről az Állat- és Növényegészségi Hatóság (APHA) emberei, és elaltatták a szarvasmarha-tuberkulózis terjedésének megfékezéséhez szükséges intézkedésként”.

A 8 éves Geronimo elaltatását a brit környezetvédelmi minisztérium rendelte el, mivel az állaton elvégzett két teszt azt jelezte, hogy szarvasmarha-tuberkulózissal fertőződött meg.

Az állat gazdája, Helen Macdonald és az ügyét támogató állatvédők szerint a betegséget megállapító két teszt hibás volt. Egy új, pontosabb vizsgálat elvégzését viszont az ügyben illetékes tárca elutasította, pedig volt már rá több precedens, hogy olyan fertőzöttnek vélt állatot altattak el, amiről a boncolás aztán kiderítette, nem volt beteg.

A londoni Legfelsőbb Bíróság két hete elutasította az állatvédők beadványát, amellyel Geronimo elaltatását akarták megakadályozni. Az állat elaltatása elleni tiltakozást több mint 140 ezren írták alá.

Tüntetők a Downing Street előtt Londonban augusztus 9-én.
photo_camera Tüntetők a Downing Street előtt Londonban augusztus 9-én. Fotó: Tolga Akmen/AFP

Macdonald, aki maga is állatkórházi ápoló, azt mondta, az alpaka negatív volt, amikor Új-Zélandról behozták Nagy-Britanniába. Az asszony több ezer fontot költött a végül hiábavaló jogi csatározásra.

A szarvasmarha-tuberkulózis egy krónikus bakteriális betegség, ami esetenként más emlősfajokat is megtámad. Nagy-Britanniában egy évtizede leölik a fertőzött állatokat, hogy megakadályozzák a betegség terjedését, de a gyakorlat a mai napig erősen vitatott. A brit kormány szerint 2020-ban 27 ezer szarvasmarhát öltek le a betegség megfékezése érdekében. (Guardian via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.