Leállítják a gyártást a Suzuki esztergomi gyárában

gazdaság
2021 augusztus 31., 14:39
comments 3

A járművekhez szükséges mikrocsipek hiánya miatt a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában szeptember 6. és 18. között leáll a termelés – közölte az esztergomi cég kommunikációs vezetője.

Bonnár-Csonka Zsuzsanna azt mondta, az érintett dolgozóknak pihenőnapokat biztosítanak, amiket transzfernapok segítségével a munkaidőkereten belül később pótolnak.

Azt mondta, a vállalat a termelési szünetet kihasználva az éves beruházási tervben szereplő feladatokat valósítja meg, folytatják az anyagmozgatási feladatok automatizálását, illetve fejlesztik a dolgozók munkakörülményeit és karbonsemlegességhez kapcsolódó intézkedéseket vezetnek be.

photo_camera Suzuki Swiftek az esztergomi gyárban 2010. június 10-én. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A Magyar Suzuki Zrt-t 1991-ben alapították, és azóta is a japán anyavállalat egyetlen európai gyártóegysége. A cég partnereinek, beszállítóinak és országos márkakereskedői hálózatának köszönhetően kb. 10 ezer munkavállaló megélhetéséhez járul hozzá.

A Suzuki alapítása óta 1,9 milliárd eurót fektetett be Magyarországon, ezzel az értékkel a legnagyobb japán beruházó. A magyarországi újautó-piacon 2020-ban 14 783 Suzuki kelt el, ami 11,55 százalékos részesedést biztosított az öt éve piacvezető márkának.

A cég 2020-at 1,656 milliárd euró nettó árbevétellel zárta, ez 31 százalékkal elmarad a 2019. évitől. Az adózás utáni eredmény 20,01 millió euró volt 2020-ban, míg egy évvel korábban 84,46 millió euró. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.