Leállítják a gyártást a Suzuki esztergomi gyárában

2021 augusztus 31., kedd 14:39
3

A járművekhez szükséges mikrocsipek hiánya miatt a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában szeptember 6. és 18. között leáll a termelés – közölte az esztergomi cég kommunikációs vezetője.

Bonnár-Csonka Zsuzsanna azt mondta, az érintett dolgozóknak pihenőnapokat biztosítanak, amiket transzfernapok segítségével a munkaidőkereten belül később pótolnak.

Azt mondta, a vállalat a termelési szünetet kihasználva az éves beruházási tervben szereplő feladatokat valósítja meg, folytatják az anyagmozgatási feladatok automatizálását, illetve fejlesztik a dolgozók munkakörülményeit és karbonsemlegességhez kapcsolódó intézkedéseket vezetnek be.

Suzuki Swiftek az esztergomi gyárban 2010. június 10-én. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A Magyar Suzuki Zrt-t 1991-ben alapították, és azóta is a japán anyavállalat egyetlen európai gyártóegysége. A cég partnereinek, beszállítóinak és országos márkakereskedői hálózatának köszönhetően kb. 10 ezer munkavállaló megélhetéséhez járul hozzá.

A Suzuki alapítása óta 1,9 milliárd eurót fektetett be Magyarországon, ezzel az értékkel a legnagyobb japán beruházó. A magyarországi újautó-piacon 2020-ban 14 783 Suzuki kelt el, ami 11,55 százalékos részesedést biztosított az öt éve piacvezető márkának.

A cég 2020-at 1,656 milliárd euró nettó árbevétellel zárta, ez 31 százalékkal elmarad a 2019. évitől. Az adózás utáni eredmény 20,01 millió euró volt 2020-ban, míg egy évvel korábban 84,46 millió euró. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt