Már jobban megéri a szakképzésben tanítani, mint egy gimnáziumban

oktatás
2021 augusztus 31., 06:13
comments 1

A gimnáziumok korábban sokszor a szakképző intézményekből csábítottak el tanárokat, ha munkaerőre volt szükségük. A nagyobb presztízs általában vonzó volt a pedagógusok számára, de a hvg.hu cikke szerint ennek vége: a szakképzésben akár 80-100 ezer forinttal is többet lehet keresni.

Amellett, hogy a szakképzésben dolgozó tanárok tavaly általános béremelést kaptak, köthetnek egyéni béralkut is magasabb fizetésért. Az állami gimnáziumokban erre nincs lehetőség, tartaniuk kell magukat a bértáblához. A szakképzésben ráadásul heti 22 órát kell tanítani, a gimnáziumokban jóval többet.

photo_camera Fotó: FRANK RUMPENHORST/dpa Picture-Alliance

Emiatt sokan inkább a szakképzést választják, miközben élesedik a bérfeszültség. A lap szerint egy kőműves szakmunkás nettó 300 ezer forintot keres szakoktatóként, annyit, mint egy egyetemi végzettséggel rendelkező, 20 éve dolgozó gimnáziumi mestertanár.

A gimnáziumigazgatók így vakarhatják a fejüket: vagy szakos tanár nélkül maradnak, vagy az általános iskolából hívnak el valakit, aki náluk is taníthat. Akkor viszont ott lesz munkaerőhiány. A Pedagógusok Szakszervezete szerint most nagyjából 12 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt