Vámosszabadiba és Balassagyarmatra kerülnek a Kabulból kimenekített afgán családok

POLITIKA
2021 szeptember 01., 10:51
comments 1

A járványügyi karantén lejárta után a "Belügyminisztérium döntése értelmében kötelező tartózkodási helyül a családok számára alkalmas Vámosszabadi Befogadó állomásra, illetve szükség szerint a Balassagyarmati Közösségi Szállásra kerülnek elhelyezésre" a kimenekített afgán családok, derül ki a nógrádi város polgármesterének Facebook-posztjából. Csach Gábor emlékeztet, hogy Kabulból összesen 57 afgán családot és velük tartózkodó 180 kiskorú gyermeket evakuáltak a magyar katonák.

„Amennyiben erről döntés születik, a kimenekítettek érkezése Balassagyarmatra legkorábban szeptember 3-10 között várható, létszámuk a kapacitás szerint 18-22 családot jelenthet, de döntő többségben gyermekek tartózkodnak majd a szállón.”

- írja. A polgármester felhívja a figyelmet, hogy "az illegális határátlépőkkel szemben az ide érkező kimenekített családok minden tagja alaposan lenyomozott és pontosan beazonosított személy, egyikük sem harcos vagy bűnöző, a családok felnőtt tagjai éveken át segítették közvetlenül a magyar katonai és egyéb missziós feladatokat, jól ismerik Magyarország értékrendjét, többen beszélik is nyelvünket. A szállón a családok 30 napig, illetve az idegenrendészeti ill. menekültügyi eljárások végéig tartózkodhatnak, minden ellátási költségüket a Belügyminisztérium illetékes szervei finanszírozzák."

„Kérem a lakosság megértését, Magyarország szövetségi rendszeréből adódó humanitárius kötelezettségünk szerint legyenek segítségünkre az esetlegesen fellépő álhírek, jogos és/vagy vélt félelmek eloszlatása érdekében! ”

- zárja bejegyzését Csach.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.