225 millióra bírságoltak a WhatsAppot Írországban

2021 szeptember 2., csütörtök 14:50
4

225 millió euróra bírságolta az Ír Adatvédelmi Bizottság a WhatsAppot a GDPR-szabályok megsértése miatt. Ez az eddigi második legnagyobb bírság, amit az európai adatvédelmi szabályok megsértéséért szabtak ki egy cégre.

Az ügyben azért az ír adatvédelmi hatóság járt el, mert a WhatsApp anyavállalatának, a Facebooknak Írországban van az európai központja.

A WhatsApp túlzónak tartja a bírságot, és nem ért egyet az ítélettel, ezért fellebbezést tervez.

Az adatvédelmi hatóság 2018-ban kezdett nyomozást, hogy kiderítse, elég átláthatóan kezelte-e a cég a felhasználói adatait. Az ügy részletei nagyon is technikaiak, javarészt olyasmikről van szó, hogy kellő és megfelelő tájékoztatást adott-e felhasználóinak a cég arról, hogy hogyan és mi célból kezelik az adataikat, illetve hogy adatvédelmi szabályuk átlátható és könnyen érthető volt-e.

A WhatsApp időközben már többször módosított ezeken a szabályokon. A cég közleményében erre hivatkozva közölte, hogy "elkötelezett a biztonságos és privát szolgáltatás nyújtásában", illetve hogy mindig transzparensen és átfogóan tájékoztatták felhasználóikat, és a továbbiakban is így fognak tenni.

Az ír adatvédelmi hatóság a vizsgálatai után eredetileg csak 30-50 millió eurós bírságot javasolt, ám az európai szabályozásnak megfelelően a végső döntés előtt megküldte vizsgálata eredményeit és javaslatait az európai társhatóságoknak, melyek közül nyolc is kifogásokat emelt. Így végül az eredetileg javasoltnál sokkal súlyosabb bírságot szabtak ki a WhatsAppra. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt