Elvették az aranyérmét a maláj súlylökőnek, mert három percet késett a döntőről

2021 szeptember 2., csütörtök 9:21
6

Három perc késéssel érkezett a férfi súlylökés döntőjére Muhammad Ziyad Zolkefli. A bírók azonnal ki is zárták volna, ám mégsem tették, mert Zolkefli és az edzője „logikus magyarázatot adtak” a csúszásra.

A maláj sportoló így versenyezhetett, és meg is nyerte a döntőt, megkapta az aranyérmet. A verseny után azonban a bírók megváltoztatták a korábbi döntésüket, rájöttek, mégsem volt elfogadható a késés oka. Malajziában óriási botrány lett Zolkefli ügyéből. Az egyik parlamenti képviselő, Fahmi Fadzil szerint nem kellett volna engedni, hogy a súlylökő a pályára lépjen, de ha már megengedték, akkor szégyenletes dolog elvenni tőle a nehezen szerzett aranyérmet.

Muhammad Ziyad Zolkefli Fotó: PHILIP FONG/AFP

A távol-keleti országban az a hír járja, hogy az ukránok jelentették fel a verseny után Zolkefli késését, ezért változtatott a döntésen a versenybíró utólag. Craig Spence, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság szóvivője kénytelen volt megkérni a malájokat, hogy hagyjanak fel az ukránokra irányuló gyűlölködő kommentekkel. Szerinte a szabály az szabály, nem az ukránok miatt döntöttek a sportoló kizárásáról.

Zolkefli leléptetése után az arany- és az ezüstérem is egy-egy ukrán sportolóhoz, Makszim Kovalhoz és Olekszandr Jarovjihoz került. De jól járt Szőllősi István is. A magyar sportoló az ötödik, pontszerző helyre lépett előre. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt