Gombamérgezésben halt meg egy Afganisztánból kimenekített kisfiú egy lengyel menekülttáborban

szeptember 2., csütörtök 19:17

Életét vesztette egy lengyelországi menekülttáborban egy ötéves afgán kisfiú, akit családjával menekítettek ki az országból a tálib hatalomátvétel után. A kisfiú mérges gombát evett, és olyan súlyos agykárosodást szenvedett, hogy már nem sikerült megmenteni az életét. Hatéves bátyja, aki szintén evett a mérges gombából, májátültetésen esett át, de kezelőorvosai szerint az ő kilátásai se kedvezőek, mert ő is súlyos agykárosodás jeleit mutatja. Egy harmadik áldozatot, egy 17 éves lányt kiengedtek a kórházból.

A kisfiúkat családjukkal együtt egy Varsóhoz közeli menekülttáborban szállásolták el. A család itt, a táborban gyűjtött gombát egy erdős területen, amiből aztán levest főztek. A lengyel sajtójelentések szerint azért, mert a táborban nem kaptak elég ételt. A tábor vezetői ezt tagadják, az afgán menekültekért is felelős Külföldiek Hivatala szóvivője, Jakub Dudziak állítása szerint a menekültek "napi háromszori étkezést" kapnak.

Dudziak arról is beszélt, hogy a menekülttábor dolgozóit arra utasították, hogy mostantól figyelmeztessék a menekülteket arra, hogy ne egyenek az erdőben gyűjtött gombákból.

Lengyelország a tálibok hatalomátvétele után ezernél is több afgánt, a lengyel hadsereg, illetve más NATO-tagállamok munkatársait és családtagjaikat menekített ki Afganisztánból. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt