43 emberre kértek letöltendőt egy korrupciós ügyben

szeptember 3., péntek 9:08
1

A Központi Nyomozó Főügyészség vezető beosztású hivatalos személy által hivatali kötelessége megszegésével, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 70 ember ellen a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat lényege szerint egy budapesti férfi – aki egy kormányhivatalban műszaki engedélyezési referensi munkakörben, később osztályvezetőként dolgozott – 2014 és 2018 szeptembere között társaival rendszeresen követett el vesztegetési cselekményeket.

A vádlott feladatai közé tartozott a gépjárművek átalakításának és összeépítésének műszaki engedélyezése, valamint a járművek időszakos műszaki ellenőrzésével foglalkozó megyei vizsgáló állomások személyi és tárgyi feltételei meglétének rendszeres hatósági ellenőrzése.

A vádlott szolgálati jogviszonya alatt a vezetése alatt álló osztály ügyeiben ügyfélként szereplő személyekkel kötött megállapodás alapján pénzért, soron kívüli és kedvező elbírálást biztosított, és hivatali kötelességét megszegve, a vizsgaállomások képviselőit előre tájékoztatta a tervezett ellenőrzések időpontjáról.

A vádirat szerint ezen hatósági ellenőrzések során a vizsgáló állomás képviselői – az ellenőrzés „jóindulatú” lefolytatása érdekében –, az ellenőrként dolgozó további 9 vádlottnak is rendszeresen juttattak készpénzt.

A vádlottak – a hat személyt érintő letartóztatás megszüntetését követően – szabadlábon védekeznek, közülük többen beismerő vallomást tettek. A hivatali jogviszonya már egyiküknek sem áll fenn.

A vádiratban az ügyészség – egyebek mellett – arra tett indítványt, hogy a bíróság ítéljen 43 vádlottat letöltendő börtönbüntetésre, és rendeljen el vagyonelkobzást azon terheltek esetében, akik a bűncselekmények elkövetése során gazdagodtak. (Ügyészség)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt