A dél-szudáni miniszter kikezdhetetlen logikával magyarázta meg, hogy miért nem tüntethet az ellenzék az országban

külföld
2021 szeptember 03., 06:28

A dél-szudáni kormány egyik tagja élesen elítélte azokat a korábbi tüntetéseket, melyeken az államfő, Salva Kiir Mayardit és kormánya lemondását követelték. A kormány szerint külföldi erők igyekeznek befolyásolni a dél-szudáni eseményeket, többek között pénzt fizetnek a tüntetések résztvevőinek, és az lenne a leghelyesebb, ha a tüntetők a külföldről kapott támogatást felajánlanák az ország nélkülöző lakosainak, írja a Sudan Post.

Michael Makuei Lueth
photo_camera Michael Makuei Lueth Fotó: MINASSE WONDIMU HAILU/Anadolu Agency via AFP

Michael Makuei Lueth tájékoztatási miniszter és kormányszóvivő egyben azt is megmagyarázta, hogy miért nem engedélyezik már ezeket a tüntetéseket:

„Minden tüntetés, ami a rendszer távozását követeli, nem békés megmozdulás. Ha ma kimész az utcára, és azt követeled, hogy távozzak, és én nem teszem, akkor mit csinálsz?” – tette fel a kérdést Makuei, majd meg is válaszolta:

„Természetesen erőszakhoz folyamodsz. És azt mi nem tűrjük el. Szóval a megelőzés hatékonyabb, mint a kezelés, épp ezért nem engedélyeztük a tüntetéseket, hogy béke legyen Dél-Szudánban.”

A kormánytag ezért arra kérte azokat, akik magukhoz akarják ragadni a hatalmat, hogy inkább várják meg a következő választást. Ha győzni fognak, akkor megkapják majd a lehetőséget, és békés lesz a hatalom átadás-átvétele.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.