A tálibok azt állítják, hogy elfoglalták Pandzssír-völgyet, a védők szerint ez hazugság

külföld
2021 szeptember 03., 18:00
comments 5

A tálibok elfoglalták az eddig ellenállást tanúsító Pandzssír tartományt, ezzel Afganisztán teljes területe immár az övék - közölte a Reuters három tálib forrásra hivatkozva.

A hírügynökség jelentése szerint eközben az afgán fővárosban, Kabulban ünneplő, heves puskaropogás hallatszik.

„A mindenható Allah kegyelméből egész Afganisztán felett átvettük az ellenőrzést. A bajkeverőket legyőztük és Pandzssír most már az uralmunk alá került” - monta egy tálib parancsnok a Reuters szerint.

A pandzssíri ellenállók a BBC szerint tagadták, hogy a tálibok elfoglalták volna Pandzssír-völgy térségét.

Ali Nazari, a Nemzeti Ellenállási Front (NRF) szóvivője szerint a tálibok állításaival szemben gyakorlatilag visszaverték az ország többi részében hatalmon lévő radikális iszlamistákat.

„A tálibok propagandagépezete azt szajkózza, hogy Pandzssír elesett, ami - mint az elmúlt héten megbizonyosodhattunk róla - hazugság, és ennek pont az ellenkezője igaz, hogy az NRF meghátrálásra kényszerített őket” - mondta a szóvivő.

Nazari szerint az NRF erői bekerítették és megostromolták a tálib harcosokat a völgy északkeleti részén. „Van néhány száz tálib, aki csapdába került. Ki fognak fogyni a lőszerből, és jelenleg már tárgyalnak a megadás feltételeiről” - mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.