Bűnösnek vallotta magát a QAnon sámán

agybaj
2021 szeptember 03., 20:17
comments 5

Vádalkut kötött az ügyészséggel és elismerte bűnösségét a washingtoni Capitolium januári ostromának arcává vált Jacob Anthony Chansley, ismertebb nevén a QAnon sámán. A szarvas kucsmában, festett arccal a szenátus épületébe rontó összeesküvés-elmélet hívőt azzal vádolták meg, hogy megzavart egy hivatalos eljárást (a szenátus ülését), ami bűncselekménynek számít. A Capitolium lerohanása miatt nagyjából 600 ember ellen indult szövetségi eljárás, közülük a QAnon sámán mellett 36-an vallották magukat bűnösnek.

Donald Trump hívei 2021. január 6-án erőszakkal törtek be a Capitolium épületébe.
photo_camera Fotó: SAUL LOEB/AFP

Chansley nevét a QAnon összeesküvés-elméletről kapta, vagy inkább adta magának, amely szerint Donald Trump egy titkos, az amerikai kormányapparátuson belüli mozgalom vezetője volt, amelynek célja, hogy leleplezze a liberális politikusok, üzleti és kulturális elit, valamint az amerikai állam nagy részének közreműködésével működő sátánista pedofil bűnszervezetet. Minderről egy, azonosságát titkoló, de nagyon befolyásos kormánytisztviselő, Q szivárogtat az online fórumokra, rejtélyes üzenetekben csepegtetve az infót az ezt megfejteni igyekvő követőknek. A QAnonról, annak kialakulásáról és hátteréről itt írtunk részletesebben.

photo_camera Trump hívei fotózkodnak, miután erőszakosan benyomultak a Capitoliumba. Fotó: SAUL LOEB/AFP

A sámán 8 hónapos fogvatartása alatt viszont megtagadta a QAnont és Trumpot is, és azt mondja, megbánta, hogy betört a törvényhozás épületébe. Az újságíróknak a börtönből nyilatkozva viszont azt mondta, hogy az ostrom idején megakadályozta, hogy a többiek lopkodjanak a szenátus ülésterméből, amelyet ő egy szent helynek tart, és ahol ezért imádkozott és szent sámándalokat kántált. Védőügyvédje szerint Chansley nem erőszakos, nem jelent veszélyt a társadalomra, viszont mentális problémákkal küzd.

A QAnon sámán ügyében novemberben várható ítélet, akár 51 hónap, vagyis több mint év börtönbüntetést is kaphat. Az ítéletükre váró ostromlók mellett állítólag szeptemberben nagy tüntetést szerveznek jobboldali csoportok az amerikai fővárosba. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.