Email-fiókokat zárolt a Google, hogy a tálibok ne férjenek hozzá

külföld
2021 szeptember 04., 05:52
comments 2

A korábbi afgán kormány által használt email-fiókokat zárolt a Google, hogy a tálibok ne tudjanak hozzáférni az ott levő információkhoz, írja a Reuters. A cég csak annyit erősített meg, hogy figyelemmel követik az afganisztáni helyzetet, és ideiglenes intézkedéseket hoztak a fontosabb fiókok védelme érdekében.

Mióta a tálibok augusztusban elfoglalták Kabult, igyekeznek minél többet megőrizni az előző vezetés adatbázisaiból. Egy korábbi minisztériumi beosztott elmondása szerint arra utasították, hogy mentse el a munkahelyén használt szervereket, de ellenállt, és azóta bujkálni kényszerül.

photo_camera Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Nem tudni, pontosan hány fiókot blokkolt a Google, de az biztos, hogy nagyjából kéttucatnyi kormányzati szerv bonyolította ott a hivatalos levelezését, köztük a pénzügyért, iparért, felsőoktatásért és bányászatért felelős minisztérium.

A Reuters által idézett szakértő szerint a tálibok értékes információkhoz juthatnának ezekből a dokumentumokból. Megtudhatnák, kik dolgoztak az előző rendszernek, kikkel kötöttek szerződéseket, kikkel álltak szövetségben, és kik voltak a külföldi partnerek.

A Microsoft levelezőrendszerét is használta az afgán kormány, de nem tudni, hogy azokat a fiókokat próbálják-e megvédeni a táliboktól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.