Kabulból Lengyelországba menekültek, két gyerekük meghalt egy mérgező gomba miatt

külföld
2021 szeptember 04., 09:44

Két nap alatt két gyereküket is elvesztették az afgán szülők, akik véletlenül mérgező gombát gyűjtöttek egy varsói karanténközpont környékén. Korábban beszámoltunk egy ötéves kisfiú haláláról, mostanra egy évvel idősebb bátyja is életét vesztette.

A nagyobb gyereken májátültetést is végrehajtottak, de ez sem segített rajta. 17 éves nővérük is evett a gombából, de ő felépült, már hazaengedték. A hatfős családot nemrég menekítették ki Kabulból, ezért tartózkodtak az ideiglenes szálláson, írja a Guardian. Az apa korábban a brit hadseregnek dolgozott.

photo_camera Fotó: WILLIAM WEST/AFP

A hatóságok vizsgálják, hogy a személyzet hanyagsága szerepet játszott-e a mérgezésben. Ha igen, legfeljebb három éves börtönbüntetést szabhatnak ki érte. A belügyminiszter tragédiának nevezte a mérgezést, de azt mondta, nem hibáztak a központban. Sajtóhírek szerint a menekültek nem kaptak elég ételt, ezt hivatalosan tagadták.

Egy másik, Varsóhöz közeli szállásról is gombamérgezés miatt szállítottak kórházba négy afgán férfit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.