„Mottónk a szabadság”: Húsz nő tüntett Kabulban a tálib elnyomással szemben

külföld
2021 szeptember 04., 07:10
comments 1

Két nap alatt kétszer tüntettek Afganisztánban a nők jogaiért. Csütörtökön Herat városában mentek utcára néhányan, pénteken pedig Kabulban gyűltek össze húszan, az elnöki palkota közelében. Az új, tálib uralom intézkedései ellen tiltakoztak, jogot követelve maguknak, hogy dolgozhassanak és tanulhassanak.

A tüntetést engedélyezték a tálibok, de végig fegyveres őrök figyeltek a környéken. Egyikük közbe is avatkozott egyszer, de a France24 szerint nem a résztvevőket utasította rendre, hanem a bámészkodókat sürgette, hogy menjenek tovább. A nők olyan táblákat tartottak magasba, mint: „Mottónk a szabadság. Büszkék vagyunk rá”.

photo_camera Fotó: HOSHANG HASHIMI/AFP

A tálibok fogadkoznak, hogy kevésbé korlátozzák majd a nők jogait, mint az előző, 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk idején, amikor az „erényterjesztés és bűnmegelőzés minisztériuma” döntött a törvénysértő nők kínzásáról, halálra kövezéséről. Most a tálibok azt mondták, minden jogot garantálnak „az iszlám keretein belül”.

Kérdés, mit jelent ez majd a gyakorlatban. A napokban például már elismerték, hogy nők aligha fognak pozícióhoz jutni a kormányzatban és a hatósági szerveknél.

link Forrás

Jól mutatja az elnyomás mértékét a BBC riportja is, amiből kiderül, hogy a nőknek tilos egyedül taxizniuk. Amikor valaki mégis megteszi, egy fegyveres tálib utasítja a sofőrt, hogy vigye haza, és hozza vissza a férjével együtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.