„Mottónk a szabadság”: Húsz nő tüntett Kabulban a tálib elnyomással szemben

2021 szeptember 4., szombat 7:10
1

Két nap alatt kétszer tüntettek Afganisztánban a nők jogaiért. Csütörtökön Herat városában mentek utcára néhányan, pénteken pedig Kabulban gyűltek össze húszan, az elnöki palkota közelében. Az új, tálib uralom intézkedései ellen tiltakoztak, jogot követelve maguknak, hogy dolgozhassanak és tanulhassanak.

A tüntetést engedélyezték a tálibok, de végig fegyveres őrök figyeltek a környéken. Egyikük közbe is avatkozott egyszer, de a France24 szerint nem a résztvevőket utasította rendre, hanem a bámészkodókat sürgette, hogy menjenek tovább. A nők olyan táblákat tartottak magasba, mint: „Mottónk a szabadság. Büszkék vagyunk rá”.

Fotó: HOSHANG HASHIMI/AFP

A tálibok fogadkoznak, hogy kevésbé korlátozzák majd a nők jogait, mint az előző, 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk idején, amikor az „erényterjesztés és bűnmegelőzés minisztériuma” döntött a törvénysértő nők kínzásáról, halálra kövezéséről. Most a tálibok azt mondták, minden jogot garantálnak „az iszlám keretein belül”.

Kérdés, mit jelent ez majd a gyakorlatban. A napokban például már elismerték, hogy nők aligha fognak pozícióhoz jutni a kormányzatban és a hatósági szerveknél.

Jól mutatja az elnyomás mértékét a BBC riportja is, amiből kiderül, hogy a nőknek tilos egyedül taxizniuk. Amikor valaki mégis megteszi, egy fegyveres tálib utasítja a sofőrt, hogy vigye haza, és hozza vissza a férjével együtt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt