A tálibok szóvivője szerint elfoglalták Pandzsír teljes területét is

szeptember 6., hétfő 5:40
1

Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő bejelentette, hogy a tálibok elfoglalták az eddig ellenállást tanúsító, a Kabultól északra fekvő Pandzsír tartomány teljes területét, de ezt egyelőre nem erősítette meg a táliboknak utolsóként ellenálló tartományban harcoló erő, írja az MTI. Nem szólalt meg Ahmed Maszúd, a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) vezetője sem.

Maszúd nem sokkal korábban még arról beszélt, nyitott a béketárgyalásokra a tálibokkal, akik azonban ezt elutasították. Maszúd a BBC szerint arról is beszélt, hogy támogatja a vallási vezetők által előterjesztett, tárgyalásos rendezésről szóló tervet, és felszólította a tálibokat, hogy fejezzék be offenzívájukat.

Úgy tudni, az összecsapásokban az NRF szóvivője és egy parancsnok is meghalt, illetve életét vesztette egy tálib tábornok és 13 testőr is. Korábban a tálibok azt állították, fegyvereseik már a tartományi fővárosban, Bazarakban vannak, és „számos áldozatot” szedtek, de ezt cáfolta a NRF.

A 150-200 ezer embernek otthont adó Pandzssír a tálibok előző, 1996 és 2001 közötti uralma alatt és a nyolcvanas években a szovjet megszállás alatt is az ellenállás egyik központja volt.

A táliboknak ellenálló pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front egy katonája Fotó: EyePress via AFP

Közben Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius főnöke Kabulban találkozott a tálib vezetőkkel, akik szerinte ígéretet tettek, hogy minden rászoruló számára lehetővé teszik a humanitárius segítségnyújtást, és biztosítják a humanitárius dolgozók (nők és férfiak egyaránt) szabad mozgását. Az ENSZ szerint a lakosság fele, vagyis körülbelül 18 millió afgán szorul humanitárius segítségre.

A tálibok hétvégén kiadott utasítása szerint megkezdődhet az oktatás a magánegyetemeken, ahova nők is járhatnak, de nikábot és abaját kell viselniük, illetve elszeparálják őket a férfiaktól, még ugyanazt a bejáratot sem használhatják, és csak nők, illetve „erkölcsös idős férfiak” taníthatják őket.

Az iszlamista tálibok három héttel ezelőtt, augusztus 15-én vették át az irányítást Kabulban. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt