Meghalt Jean-Paul Belmondo

szeptember 6., hétfő 14:53
9

Szeptemben 6-án, hétfőn, 88 éves korában meghalt Jean-Paul Belmondo francia színész. A francia újhullám egyik legjelentősebb színészének egészsége 2001-es agyvérzése óta nagy médiafigyelem tárgya Franciaországban. Az agyvérzés után évekbe tellett ugyan, de Belmondo felépült. 2019-ben azonban egy esés okozott neki súlyos sérüléseket, és ismét hosszú ideig lábadozott.

Jelenet az 1973-as A káprázatos című filmből Fotó: RTS/E.PP/RTS/E.PP

Belmondo több mint 80 filmben szerepelt, és annak ellenére volt a 60-as évek egyik legnagyobb sztárja, hogy sosem készült színészi pályára, interjúi szerint a cirkuszt és az ökölvívást imádta, és mindenáron bohóc vagy bokszoló szeretett volna lenni. Az ökölvívással azonban még tinédzserkorában felhagyott, egy vereség után döntött úgy, hogy mégsem erre a pályára lép.

Az 50-es években már szerepelt néhány filmben, a nemzetközi elismertséget azonban 1960-ban hozta el neki a François Truffaut ötlete alapján, Jean-Luc Godard rendezésében készült Kifulladásig.

Ezután sorra jöttek a kalandfilmek, krimik és vígjátékok, a közönség pedig imádta Belmondót, a színész olyan filmekben játszott, mint a Riói kaland, A legrövidebb nap, Félelem a város felett, a Szabadlábon Velencében vagy A profi. (Le Figaro)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt