Meghalt Jean-Paul Belmondo

GYÁSZ
2021 szeptember 06., 14:53
comments 8

Szeptemben 6-án, hétfőn, 88 éves korában meghalt Jean-Paul Belmondo francia színész. A francia újhullám egyik legjelentősebb színészének egészsége 2001-es agyvérzése óta nagy médiafigyelem tárgya Franciaországban. Az agyvérzés után évekbe tellett ugyan, de Belmondo felépült. 2019-ben azonban egy esés okozott neki súlyos sérüléseket, és ismét hosszú ideig lábadozott.

Jelenet az 1973-as A káprázatos című filmből
photo_camera Jelenet az 1973-as A káprázatos című filmből Fotó: RTS/E.PP/RTS/E.PP

Belmondo több mint 80 filmben szerepelt, és annak ellenére volt a 60-as évek egyik legnagyobb sztárja, hogy sosem készült színészi pályára, interjúi szerint a cirkuszt és az ökölvívást imádta, és mindenáron bohóc vagy bokszoló szeretett volna lenni. Az ökölvívással azonban még tinédzserkorában felhagyott, egy vereség után döntött úgy, hogy mégsem erre a pályára lép.

Az 50-es években már szerepelt néhány filmben, a nemzetközi elismertséget azonban 1960-ban hozta el neki a François Truffaut ötlete alapján, Jean-Luc Godard rendezésében készült Kifulladásig.

Ezután sorra jöttek a kalandfilmek, krimik és vígjátékok, a közönség pedig imádta Belmondót, a színész olyan filmekben játszott, mint a Riói kaland, A legrövidebb nap, Félelem a város felett, a Szabadlábon Velencében vagy A profi. (Le Figaro)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.