Ez volt Európa legmelegebb nyara

klímaváltozás
2021 szeptember 7., 13:34
comments 9

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) adatai szerint az idei volt Európa legmelegebb nyara a feljegyzések kezdete óta.

A három nyári hónapban a levegő földfelszíni átlaghőmérséklete kb. 1 Celsius-fokkal volt magasabb az 1991-2020-as átlagnál.

A korábbi legmelegebb nyarakat 2010-ben és 2018-ban jegyezték fel, abban a két évben a nyár 0,1 Celsius-fokkal hűvösebb volt az ideinél.

A 2021-es nyár hőmérsékletei újabb mérföldkövet jelentenek a hosszútávú globális felmelegedés folyamatában.

A szolgálat 1950 óta jegyzi a légköri adatokat, amiket összeegyeztet a 19. század közepéig visszanyúló korábbi adathalmazokkal.

A szolgálat szerint globálisan 2021 augusztusa együtt 2017 augusztusával a 3. legmelegebb hónap volt, több mint 0,3 fokkal volt melegebb, mint az 1991-2020 közötti átlag.

Európában 2021 augusztusában az átlaghőmérséklet megközelítette az 1991-2020 közötti időszak átlagát, de a kontinens térségeiben ellentétes folyamatokat figyeltek meg. A Földközi-tenger országaiban rekordokat döntöttek a hőmérsékleti maximumok, miközben Északon az átlag alattiak voltak a hőmérsékletek, Keleten pedig az átlagnál magasabbak.

A dél-európai kánikula idején augusztus 11-én 48,8 fokot mértek Szicíliában. Ha a Meteorológiai Világszervezet is megerősíti, ez a hőmérséklet a legmagasabb, amit Európában eddig feljegyeztek.

A Copernicus szolgálat szerint a hőség, ami Spanyolországot, különösen Görögországot és Törökországot sújtotta, kedvező feltételeket teremtett a térségbeli pusztító erdő- és bozóttüzek kialakulásához. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt