Hivatalos fizetőeszköz lett El Salvadorban a bitcoin

szeptember 7., kedd 17:07
3

El Salvador lett a világ első országa, ahol hivatalos fizetőeszköz lett a bitcoin az amerikai dollár mellett. Keddtől a közép-amerikai országban minden olyan üzleteknek el kell fogadnia a kriptovalutát, ahol lehetséges.

Fotó: MARVIN RECINOS/AFP

El Salvador elnöke, Nayib Bukele azt reméli, hogy a kriptopénz bevezetésével könnyebben tudnak majd a külföldön élő salvadoriak pénzt küldeni az otthoni rokonaiknak. El Salvador gazdaságában ugyanis kiemelten fontos szerepet játszanak a kivándoroltak hazautalásai. Ezek a küldemények évi 4 milliárd dollárt, az ország GDP-jének 20 százalékát teszik ki.

Várhatóan több millióan töltik le a kormány erre kifejlesztett alkalmazását, mivel minden állampolgárnak 30 dollárnyi bitcoint adnak az induláshoz. Ugyanakkor a Világbank nem támogatta a lépést, mert többek között kifogásolták a bitcoinnal kapcsolatos transzparencia-problémákat, illetve a kriptovaluták előállításának hatalmas környezeti lábnyomát

A kriptopénz árfolyama idén nagyon ingadozó volt, májusban például 40 százalékos zuhanást mutatott be. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt