Hivatalos fizetőeszköz lett El Salvadorban a bitcoin

gazdaság
2021 szeptember 07., 17:07

El Salvador lett a világ első országa, ahol hivatalos fizetőeszköz lett a bitcoin az amerikai dollár mellett. Keddtől a közép-amerikai országban minden olyan üzleteknek el kell fogadnia a kriptovalutát, ahol lehetséges.

photo_camera Fotó: MARVIN RECINOS/AFP

El Salvador elnöke, Nayib Bukele azt reméli, hogy a kriptopénz bevezetésével könnyebben tudnak majd a külföldön élő salvadoriak pénzt küldeni az otthoni rokonaiknak. El Salvador gazdaságában ugyanis kiemelten fontos szerepet játszanak a kivándoroltak hazautalásai. Ezek a küldemények évi 4 milliárd dollárt, az ország GDP-jének 20 százalékát teszik ki.

Várhatóan több millióan töltik le a kormány erre kifejlesztett alkalmazását, mivel minden állampolgárnak 30 dollárnyi bitcoint adnak az induláshoz. Ugyanakkor a Világbank nem támogatta a lépést, mert többek között kifogásolták a bitcoinnal kapcsolatos transzparencia-problémákat, illetve a kriptovaluták előállításának hatalmas környezeti lábnyomát

A kriptopénz árfolyama idén nagyon ingadozó volt, májusban például 40 százalékos zuhanást mutatott be. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.