Kormányválság Romániában, szétrobbant a koalíció

külföld
2021 szeptember 07., 04:42
comments 4

Távozik a román kormányból az USR-PLUS hat minisztere és miniszterelnök-helyettese, jelentette be Dan Barna, a pártszövetség társelnöke. A Florin Cîțu vezette kormányban két párt van még jelen, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Az USR-PLUS pénteken nyújtott be bizalmatlansági indítványt Cîțu ellen, miután nem tudták meggyőzni partnereiket, hogy új miniszterelnökre van szükség, aki minden párt bizalmát élvezi. Bukarestben azt követően alakult ki kormányválság, hogy Cîțu az USR-PLUS ellenkezése ellenére és a szövetség egyik miniszerét leváltva döntött az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről.

Dan Barna, az USR vezetője
photo_camera Dan Barna, az USR-PLUS szövetség társelnöke Fotó: ANDREI PUNGOVSCHI/AFP

A bizalmatlansági indítványt a szélsőjobboldali AUR képviselői is támogatták, de Dan Barna elmondása szerint a házbizottságban megkérdőjelezték az indítványon levő aláírások hitelességét. Így a PNL - ami a miniszterelnököt adta - és a legnagyobb ellenzéki párt, a PSD megakadályozta, hogy a parlament napirendre tűzze az indítványt.

Romániában decemberben tartottak választásokat. (Transindex, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.