Kormányválság Romániában, szétrobbant a koalíció

szeptember 7., kedd 4:42
4

Távozik a román kormányból az USR-PLUS hat minisztere és miniszterelnök-helyettese, jelentette be Dan Barna, a pártszövetség társelnöke. A Florin Cîțu vezette kormányban két párt van még jelen, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Az USR-PLUS pénteken nyújtott be bizalmatlansági indítványt Cîțu ellen, miután nem tudták meggyőzni partnereiket, hogy új miniszterelnökre van szükség, aki minden párt bizalmát élvezi. Bukarestben azt követően alakult ki kormányválság, hogy Cîțu az USR-PLUS ellenkezése ellenére és a szövetség egyik miniszerét leváltva döntött az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről.

Dan Barna, az USR-PLUS szövetség társelnöke Fotó: ANDREI PUNGOVSCHI/AFP

A bizalmatlansági indítványt a szélsőjobboldali AUR képviselői is támogatták, de Dan Barna elmondása szerint a házbizottságban megkérdőjelezték az indítványon levő aláírások hitelességét. Így a PNL - ami a miniszterelnököt adta - és a legnagyobb ellenzéki párt, a PSD megakadályozta, hogy a parlament napirendre tűzze az indítványt.

Romániában decemberben tartottak választásokat. (Transindex, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt