Florin Citu lesz a román miniszterelnök

külföld
2020 december 22., 17:26

Klaus Iohannis román államfő megbízta kedden Florin Citu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert, a december 6-i parlamenti választás nyomán alakult jobbközép koalíció jelöltjét az új kormány megalakításával.

A koalíciós pártok - Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - elnökei és Florin Citu együtt érkeztek a keddi konzultációra, ahol átadták Iohannisnak a 2020-2024 közötti közös kormányzásról hétfőn megkötött koalíciós megállapodást.

A miniszterelnök-jelöltnek elvileg tíz napja van, hogy a kormány névsora és programja számára bizalmat kérjen a parlamenttől, de a koalíciós pártok azt tervezik, hogy még karácsony előtt beiktatják az új román kormányt. (MTI)

UPDATE 23:32

A poszt eredeti verziójának címében Florin Citu miniszterelnök nevével ostoba szójátékot űztem, azt írtam: „Citu van”. Azóta viszont többen is felhívták a figyelmemet, hogy Citu neve igazából Cîțu, amit a román nyelv szabályai szerint Kücu-nek kell ejteni.

Ezúton elnézést kérek minden románul beszélőtől.

Az építő jellegű kritikákat pedig nagyon kücunöm.