Százak mentek utcára Kabulban, a tálibok a levegőbe lőttek

külföld
2021 szeptember 07., 11:46
comments 9

Figyelmeztető lövéseket adtak le a tálibok Kabulban, miután több száz tüntető vonult utcára az éppen berendezkedő új hatalom ellen. Az emberek igyekeztek biztonságba húzódni a fegyverropogás elől, egy bank több tucatnyi nőt engedett be föld alatti pincéjébe, írja a BBC egy résztvevő elmondása alapján.

photo_camera Fotó: HOSHANG HASHIMI/AFP

A tálibok nem engedték az újságíróknak, hogy filmezzék a tüntetést, az afganisztáni Tolo hírügynökség operatőrét le is tartóztatták, és közel három órára bevitték. A tálibok viszont - egy volt kormányzati tisztviselő szerint - fotókat készítettek a tüntetőkről, valószínűleg azért, hogy később beazonosíthassák őket.

Múlt héten két kisebb tüntetés is volt, azokon kizárólag nők vettek részt, most férfiak is csatlakoztak hozzájuk. Sokan Pandzssír tartomány ellenállóit ünnepelték: ők védik az ország utolsó szegletét, ahol még folynak a harcok, bár a tálibok már elfoglalták a tartomány kormányzói hivatalát. „Szólásszabadságot, demokráciát követelünk... Nem félek a haláltól” - idéznek egy fiatal nőt a tömegből.

photo_camera Fotó: SAYED KHODAIBERDI SADAT/Anadolu Agency via AFP

A BBC tudósítója szerint főleg Pakisztán-ellenes skandálásokat lehetett hallani, hiszen a gyanú szerint a tálibok onnan kapnak támogatást. A tüntetők pakisztáni beavatkozásként élik meg a hatalomátvételt, amiben az is megerősítette őket, hogy nemrég Kabulba látogatott a pakisztáni titkosszolgálat vezetője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.