Szijjártó: Az EU nincs felkészülve a nyílt, demokratikus vitákra

2021 szeptember 7., kedd 16:28
9

Az Európai Unióban nincs lehetőség valódi, kölcsönös tiszteleten alapuló, demokratikus vitákra, ahogy nagy kihívást jelent a folyamatosan megnyilvánuló kettős mérce is – jelentette ki Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a dél-lengyelországi Karpaczban.

A Karpaczi Gazdasági Fórumon felszólalva a külügyminiszter azt mondta, fontos lenne őszinte vitát folytatni a kontinens előtt álló kihívások leküzdéséről, de azokat, akiknek eltér a véleménye a fősodortól, rendre Európa-ellenesnek nevezik és a partvonalra szorítják – mondta Szijjártó a lengyel parlament alsóháza (szejm) által szervezett, Kárpátok Európája nevű nemzetközi konferencia egyik panelbeszélgetésén.

Magyarország erős EU-ban érdekelt, ami az örökségüket, nemzeti identitásukat, kultúrájukat megőrizni képes, erős tagállamokon alapul, és teljességgel elutasítja azt a „szélsőséges” föderalista álláspontot, ami egyfajta Európai Egyesült Államok létrehozását célozza, nem akar további jogköröket átadni Brüsszelnek – közölte.

Szijjártó az EU versenyképességéről azt mondta: a tagállamoktól nem szabad elvenni a jogot, hogy döntsenek a saját adópolitikájukról, és szükség van a belső versenyre is. Szerinte a közösség bővítésének blokkolása is csökkenti a versenyképességet, különösen az Egyesült Királyság kilépése és azután, hogy kudarcba fulladtak a tárgyalások az EU-Svájc keretmegállapodásról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részt vesz a 30. Karpaczi Gazdasági Fórumon a dél-lengyelországi Karpaczban 2021. szeptember 7-én. Fotó: Lukasz Gagulski/MTI/MTVA

Szerinte Szerbiát haladéktalanul fel kell venni az EU-ba, ez óriási stabilizációs tényező lenne az egész Nyugat-Balkán szempontjából, ráadásul azt is fontos látni, hogy „a politikában nincs légüres tér”, ha a blokk nem cselekszik, más hatalom fogja kiterjeszteni a befolyását a térségre.

A miniszter a magyar külpolitika lelkének a visegrádi együttműködést nevezte, szerinte a négy ország ennek köszönhetően olyan fontos európai ügyekben ért el eredményeket, amikben egyedül nem lett volna esélyük.

„Ha mi nem vagyunk elkötelezettek, akkor ma kötelező letelepítési kvóták szerint osztanák szét a migránsokat az EU-ban, de nem engedtünk a kívülről jövő, elképesztő erejű nyomásnak, mindvégig kitartottunk az álláspontunk mellett” – mondta.

Németországnak 70 százalékkal nagyobb a kereskedelmi forgalma a visegrádi négyekkel, mint Franciaországgal, Közép-Európa adja a német gazdaság „hátországát”, és az észszerű gazdaság- és biztonságpolitikának köszönhetően a világ egyik legversenyképesebb térségévé vált, például 2014 óta Magyarország is minden évben megdöntötte a beáramló beruházások rekordját – mondta Szijjártó. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt