A klímaváltozás felgyorsítja az állatok alakjának változását

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 szeptember 8., szerda 17:07

A kutatók szerint az állatok alakja egyre inkább változik a klímaválság miatt – írja a Guardian. Megállapították, hogy a melegvérű állatok megváltoztatják a fiziológiájukat, hogy alkalmazkodjanak a melegebb éghajlathoz: elkezdenek megnőni a lábaik és füleik, vagy éppen a csőrük, hogy jobban tudják szabályozni a testhőmérsékletüket.

Erdei egér Drezdában 2020. május 15-én. Fotó: Tino Plunert/dpa via AFP

Amikor az állatok túlmelegednek, a madarak a csőrüket, az emlősök pedig a fülüket használják a meleg eloszlatására. Ha nem tudják szabályozni a testhőmérsékletüket, túlmelegedhetnek és elpusztulhatnak. A tollak által nem fedett, és így nem szigetelt csőrök jelentős hőcserélő helyek, akárcsak az emlősök füle, farka és lába, ha nem borítja szőr.

Egyes, melegebb éghajlaton élő állatok történelmileg úgy fejlődtek, hogy nagyobb csőrrel vagy füllel rendelkeznek, így könnyebben meg tudnak szabadulni a hőtől. Ezek a különbségek a globális felmelegedéssel egyre hangsúlyosabbakká válnak.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt