Az utolsó konföderációs szobrot is elvitték Richmond sugárútjáról

külföld
2021 szeptember 08., 14:59
comments 3

Szerda reggel elszállították Robert E. Lee tábornok szobrát a Virginia állambeli Richmondból. A Konföderáció egykori fővárosának sugárútján valaha hat szobor állított emléket az amerikai polgárháborúban résztvevő déli, rabszolgatartó államoknak és hadseregüknek. Mostanra egy sem maradt, mivel az elmúlt években egyre többen a fehér felsőbbrendűség lenyomatainak látták őket.

A New York Times riportjában olyan helyi lakos is megszólal, aki korábban a szobrok megtartása mellett volt. Úgy gondolta, a régiek kidobása helyett inkább új emlékműveket kell avatni, hogy a történelmi események kellően árnyaltan jelenjenek meg a köztereken. Ma már naivnak látja ezt a felfogást, és megérti mások ellenérzéseit a szobrokkal szemben. Fekete aktivisták úgy vélik, a szobrok eltávolítása azt jelzi, hogy a város mindenkié, nem csak néhányaké.

photo_camera Fotó: RYAN M. KELLY/AFP

Az állam kormányzója még tavaly kezdeményezte Lee tábornok szobrának elszállítását, de ehhez bírósági döntésre volt szükség. Az Egyesült Államokban 2017-ben kezdték eltávolítani a Konföderáció vezetőinek szobrait, ami újabb lendületet kapott George Floyd tavalyi halála után.

Robert E. Lee a déli konföderációs sereg főparancsnoka, egyben rabszolgatartó ültetvényes volt. Szobra 1890 óta állt Richmondban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.