Letartóztatták a Tienanmen téri vérengzés áldozataira megemlékező civil szervezet tagjait Hongkongban

külföld
2021 szeptember 08., 16:42
comments 1

Újabb demokráciapárti aktivistákat tartóztatott le a hongkongi rendőrség, ezúttal annak a civil szervezetnek a tagjait vették célba, amely minden évben nyilvános gyertyagyújtással emlékezett meg az 1988-as Tienanmen téri vérengzésről. A Honkongi szövetség Kína hazafias demokrata mozgalmainak támogatásért nevű szervezetet azzal vádolták meg, hogy külföldi szervezetekkel szövetkezik a kínai állam ellen.

A szervezet egyik vezetőjét, Chow Hang-tung ügyvédet az irodájában tartóztatták le helyi idő szerint szerda reggel. "Szeretne bárki elbúcsúzni?" - írta ki Chow a Twitterre, miközben a rendőrök igyekeztek feltörni az iroda bejárati kódját, hogy bejussanak és letartóztathassák. Chow egy szintén letartóztatott demokrácia párti politikus, Gwyneth Ho védőügyvédje, az ő óvadéktárgyalásán kellett volna megjelennie szerda délután. A rendőrök rajta kívül még a szervezet négy másik vezetőjét is őrizetbe vették.

photo_camera Chow Hang-tung Fotó: PETER PARKS/AFP

A rendőrség azután tartóztatta le a szervezet vezetését, hogy a szövetség kedden megtagadta a rendőrség felszólítását, hogy adjanak át információkat a szövetség pénzügyeiről és tagságáról. A szervezet vezetői szerint a rendőrség az információkat csak arra használná fel, hogy összeesküvés-elméleteket gyártson a szövetségről. A rendőrség felszólító levelében azt írta, hogy az adatok kiadásának megtagadásáért hat hónap elzárással és komoly pénzbüntetéssel járhat. Ebben a levélben már külföldi ügynökként hivatkoztak a szervezet tagjaira.

A Hongkongi szövetség 1989-ben alakult, a Tienanmen téri tüntetésekkel egy időben, amelyek leverése után minden június 4-án gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra. A megemlékezést az elmúlt két évben a hatóságok a járványhelyzet miatt nem engedélyezték, sokan pedig attól tartanak, hogy a nemrég kínai nyomásra elfogadott új nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva a jövőben betiltják majd a megemlékezést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.