Tóth Gabi átlagos popkarrierrel, műmatyó csipkehalmon és kormányközeli blogon át jutott el a pápáig

vallás
2021 szeptember 08., 04:11
comments 21
  • Nyáron derült ki, hogy Tóth Gabi lesz az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik önkéntes hírnöke.
  • Nem sokkal később azt is bejelentették, hogy ő fog énekelni Ferenc pápa budapesti szentmiséje előtt.
  • Ezzel egy időben megjelentetett egy országimázs-videónak is beillő klipet, amin az ország egy része nehezen tette túl magát.
  • Ahogy azon is, hogy Instagramján mostanában kevesebb szelfi és több műmatyó csipke, illetve Szent Korona látható.
  • Pedig a kétezres évek elején egy tehetségkutatóban megismert énekesnő vallásossága nem új. Az már inkább, hogy véleményét és világnézetét egy kormányközeli blogon osztja meg.

„A fentiek is így szeretnek, ahogy vagyok, ezért nem hazudtolhatom meg magam azzal, hogy másképp viselkedem vagy mást mondok, mint amit valójában gondolok. Úgy érzem, hogy a helyes úton járok, és meggyőződésem, hogy küldetésem van, mégpedig az, hogy a hangommal megtisztítom az emberek lelkét.”

Ezt Tóth Gabi énekesnő mondta, de közel sem mostanában, hanem még 2013-ban a Borsnak. Az interjúban azt is kifejtette, hogy bár nem jár minden nap templomba, „a hit az egyik legfontosabb dolog” számára, mert „egyedül vagyunk a fizikai világban, csak magunkra számíthatunk és persze a hitre”.

Kevesebb szelfi, több Szent Korona

Tóth Gabi idén júniusban bejelentette, felkérték, hogy önkéntes hírnöke legyen az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK).

Az, hogy az énekesnő miben, mennyire és hogyan hisz, ezután lett a komplett országot észveszejtő módon megmozgató téma.

A NEK lényege a hivatalos leírás szerint az, hogy „elmélyítse és tudatosítsa a katolikus hívekben, hogy az egyház életének forrása és csúcsa az Eucharisztia” (magyarul: úrvacsora), illetve „a katolikus hívek hitbeli, tudásbeli, hitvédelmi megerősítése, hogy egyéni és plébánia szinten, még elkötelezettebben belegyökerezve a katolikus hagyományba, hitvalló keresztényekként éljék életüket”, egyáltalán nem mellékesen pedig hogy „a sajátosan magyar értékeket nemzetközi szinten tudja terjeszteni”.

A gyakorlatban ez egy egyhetes katolikus fesztivált jelent koncertekkel, kiállításokkal, előadásokkal és vetítésekkel, más fesztiválokhoz képest annyi különbséggel, hogy itt feltehetően kevesebb a pogózás, vannak viszont szentmisék meg tanúságtételek.

Ennek az eseménynek lett egy felkérés után kissé ellentmondásosan önkéntes hírnöke Tóth Gabi, aki mindezt megdobta még azzal az infóval is, hogy szeptember 12-én Ferenc pápa budapesti szentmiséje előtt énekel majd – többek között Szalóki Ágival és Szikora Róberttel együtt (csak az ő jelenlétük nem mozgatott meg senkit annyira, mint Tóth Gabié). Mert miközben Instagramja a júniusi bejelentés óta kevesebb szelfit és több Erdő Pétert, illetve Szent Koronát tartalmaz, megjelent egy új klipje is, ami annak ellenére lett olyan, mint egy NER-es álomnak beillő országimázs-videó, hogy a jelek szerint nem támogatta sem a turisztikai ügynökség, sem a kormány.

link Forrás

A despacitós ütemű, magyar népzenés beütésű, hegedűszóval dúsított popszámban Tóth Gabi „egymásba feledkezésről” és „erdőben szeretkezésről” énekel, miközben Szentendre meg Esztergom utcáin ugrál a póthajból font, nemzetiszín copfjaival a képbe teljesen indokolatlanul besétáló katolikus pap előtt, illetve egy autógumi méretű trappista és egy olyan férfi mellett, akit egy másik férfi borotvál egy skanzen közepén.

Átlag popból a sámánasszonykodáson át a család.hu-ig

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.