Erősítené a tanárok magyarságtudatát az Oktatási Hivatal

oktatás
2021 szeptember 09., 06:22
comments 10

„Nemzeti közszolgálat a pedagógushivatásban” címen egy új képzési programot fejlesztett pályakezdő pedagógusok számára az Oktatási Hivatal és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), írja a Népszava egy birtokukba került tájékoztató levélből, amit a napokban küldött ki az Oktatási Hivatal.

A tájékoztató szerint a program célja, hogy megalapozó ismereteket nyújtson a pályakezdők számára

  • „az állami feladatellátás rendszerébe illeszkedő köznevelésről, mint nemzeti közszolgálatról, a pedagógushivatás szakmaetikai alapjairól”,
  • és hogy a „nemzeti azonosságtudat oktatási és nevelési kihívásaira”

is felkészítse a fiatal tanárokat.

A hét részből álló képzés része egy tréning, ami az önismeretre, önértékelésre épít, a súlypontok között pedig olyan elemek szerepelnek, mint a pedagógusok közösségben betöltött szerepe, a „magyarsághoz” való viszonyuk tudatosítása, az értékek és a hagyományok felfedezése.

A levél szerint a képzés fejlesztői többek között azt szeretnék elérni, hogy a fiatal pedagógus „felismerje, hivatástudatának fontos része a közösségi összetartozás (nemzeti összetartozás) felismertetése és erősítése”, és hogy megértse, miért fontos része a hivatástudatnak „a nemzeti hagyományok ápolása, a nemzeti összetartozás és egység erősítése”.

photo_camera Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédet mond az ágasegyházi sportcsarnokban tartott tanévnyitón 2020. szeptember 1-jén
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Népszavának azt mondta, a kezdő tanárokat sokkal komolyabb problémákra kellene felkészíteni, mert szerinte nem attól lesz valaki jó pedagógus, hogy jó hazafit próbálnak belőle nevelni. Szerinte inkább „el kéne érni, hogy a pályakezdők ne hagyják el a pályát egy-két éven belül azért, mert nettó 150 ezer forintból nem tudnak megélni”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.