Fél szemmel már a mű variánst figyeli az Európai Gyógyszerügynökség

szeptember 9., csütörtök 15:09
2

A Nemzetközi Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is különös figyelemmel kíséri a legújabb, kolumbiai variáns, a Mu (μ, ejtsd:mű) terjedését. Az EMA csütörtöki sajtótájékoztatóján arról volt szó, hogy bár az ügynökség aggasztónak találja a variáns létezését, egyelőre nincs olyan adat, mely szerint átvenné az eddig dominánsnak tekintett delta szerepét.

A műt januárban azonosították Kolumbiában, tudományos neve B.1.621. A variánst a WHO korábban úgy minősítette, hogy különös figyelemmel kell kísérni. Bár az EMA figyelme továbbra is a delta variánsra irányul, fél szemük azért rajta van azokon a mutációkon, melyek a többinél gyorsabban terjedhetnek. Ilyen például a korábban Peruban azonosított Lambda. A művel kapcsolatban az az aggályuk, hogy azon variánsok közé tartozik, amik könnyebben megkerülik az immunrendszert.

Az EU-ban alkalmazható vakcinákat engedélyező hatóság az oltások gyártóival egyeztet arról, mennyire hatékonyak a jelenleg használt vakcinák az új variáns ellen. Egyelőre nincs olyan adat, ami azt mutatná, hogy mennyire terjed, és hogy van-e esélye átvenni a delta helyét.

(AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt