Fél szemmel már a mű variánst figyeli az Európai Gyógyszerügynökség

koronavírus
2021 szeptember 09., 15:09
comments 2

A Nemzetközi Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is különös figyelemmel kíséri a legújabb, kolumbiai variáns, a Mu (μ, ejtsd:mű) terjedését. Az EMA csütörtöki sajtótájékoztatóján arról volt szó, hogy bár az ügynökség aggasztónak találja a variáns létezését, egyelőre nincs olyan adat, mely szerint átvenné az eddig dominánsnak tekintett delta szerepét.

A műt januárban azonosították Kolumbiában, tudományos neve B.1.621. A variánst a WHO korábban úgy minősítette, hogy különös figyelemmel kell kísérni. Bár az EMA figyelme továbbra is a delta variánsra irányul, fél szemük azért rajta van azokon a mutációkon, melyek a többinél gyorsabban terjedhetnek. Ilyen például a korábban Peruban azonosított Lambda. A művel kapcsolatban az az aggályuk, hogy azon variánsok közé tartozik, amik könnyebben megkerülik az immunrendszert.

Az EU-ban alkalmazható vakcinákat engedélyező hatóság az oltások gyártóival egyeztet arról, mennyire hatékonyak a jelenleg használt vakcinák az új variáns ellen. Egyelőre nincs olyan adat, ami azt mutatná, hogy mennyire terjed, és hogy van-e esélye átvenni a delta helyét.

(AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.