Megszólalt a füst- és tűzriasztó a Nemzetközi Űrállomáson

TUDOMÁNY
2021 szeptember 09., 12:36
comments 8

Megszólaltak a tűz- és füstriasztók a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz moduljában csütörtök hajnalban. Az ott dolgozó személyzet érzékelte is a füstöt, illetve égett műanyag szagára is panaszkodtak. Az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz szerint a Zvezda modul akkumulátorainak töltésekor történhetett valami.

A Nauka kutatólaboratórium dokkolása az ISS-en, 2021. július 29-én.
photo_camera A Nauka kutatólaboratórium dokkolása az ISS-en, 2021. július 29-én. Fotó: HANDOUT/AFP

A Roszkoszmosz tájékoztatása szerint a személyzet bekapcsolta a levegőtisztító berendezést, majd amikor a levegő minősége helyreállt, visszavonult aludni. Úgy vélik, hogy a veszély elhárítása után csütörtökön megejthetik a tervezett űrsétát.

Az ISS-en jelenleg a NASA három űrhajósa, Mark Cande Hei, Shane Kimbrough és Megan McArthur mellett két orosz, Oleg Novickij és Pjotr Bubrov, a japán Hoside Akihiko és az európai űrügynökség képviseletében a francia Thomas Pesquet teljesít szolgálatot. A tervek szerint csütörtökön Novickij és Bubrov hatórás űrsétát tesz, melynek célja a júliusban felküldött Nauka kísérleti laboratórium integrálása az űrállomással. A Nauka modul júliusi csatlakozásakor rövid időre letérítette pályájáról az űrállomást, amikor a dokkoláskor, a Roszkoszmosz tájékoztatása szerint szoftverhiba miatt, beindultak a hajtóművei. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.