Megszólalt a füst- és tűzriasztó a Nemzetközi Űrállomáson

2021 szeptember 9., csütörtök 12:36
8

Megszólaltak a tűz- és füstriasztók a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz moduljában csütörtök hajnalban. Az ott dolgozó személyzet érzékelte is a füstöt, illetve égett műanyag szagára is panaszkodtak. Az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz szerint a Zvezda modul akkumulátorainak töltésekor történhetett valami.

A Nauka kutatólaboratórium dokkolása az ISS-en, 2021. július 29-én. Fotó: HANDOUT/AFP

A Roszkoszmosz tájékoztatása szerint a személyzet bekapcsolta a levegőtisztító berendezést, majd amikor a levegő minősége helyreállt, visszavonult aludni. Úgy vélik, hogy a veszély elhárítása után csütörtökön megejthetik a tervezett űrsétát.

Az ISS-en jelenleg a NASA három űrhajósa, Mark Cande Hei, Shane Kimbrough és Megan McArthur mellett két orosz, Oleg Novickij és Pjotr Bubrov, a japán Hoside Akihiko és az európai űrügynökség képviseletében a francia Thomas Pesquet teljesít szolgálatot. A tervek szerint csütörtökön Novickij és Bubrov hatórás űrsétát tesz, melynek célja a júliusban felküldött Nauka kísérleti laboratórium integrálása az űrállomással. A Nauka modul júliusi csatlakozásakor rövid időre letérítette pályájáról az űrállomást, amikor a dokkoláskor, a Roszkoszmosz tájékoztatása szerint szoftverhiba miatt, beindultak a hajtóművei. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt