Van még mozgástér Fudan-ügyben

POLITIKA
2021 szeptember 09., 12:25

Az Orbán-kormány nagyon szerette volna elkerülni, hogy a Fudan egyetem budapesti kampuszának ügye kampánytéma legyen, inkább hónapokig teljes erővel beleállt a homofób uszításba, csak hogy elterelje a témáról a figyelmet. Viszont úgy tűnik, hogy az állami pénzből, a Diákváros helyére építeni tervezett kínai elitegyetem mindenképpen a következő hónapok egyik vitatémája lesz: Karácsony Gergely budapesti főpolgármester népszavazást kezdeményezett az ügyben, aminek a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem is állt az útjába. A fővárosi közgyűlés pedig bezsarolta a kormányt, hogy ha visszafordíthatatlanná teszi a Fudan kampuszának megépítését, akkor lemondja a 2023-as atlétikai világbajnokság szervezését.

Jelen állás szerint nehéz elképzelni, hogy a kormány hogyan jöhet ki jól ebből az ügyből, és az is kérdéses, hogy ekkora politikai össztűz mellett a kínai államnak mennyire vonzó ez a projekt. Ebben a cikkben megnézzük, milyen akadályok állnak a Fudan egyetem megépítése előtt, mekkora mozgástere van a kormánynak, az ellenzéknek és a kínai egyetemnek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.