Van még mozgástér Fudan-ügyben

szeptember 9., csütörtök 12:25
24

Az Orbán-kormány nagyon szerette volna elkerülni, hogy a Fudan egyetem budapesti kampuszának ügye kampánytéma legyen, inkább hónapokig teljes erővel beleállt a homofób uszításba, csak hogy elterelje a témáról a figyelmet. Viszont úgy tűnik, hogy az állami pénzből, a Diákváros helyére építeni tervezett kínai elitegyetem mindenképpen a következő hónapok egyik vitatémája lesz: Karácsony Gergely budapesti főpolgármester népszavazást kezdeményezett az ügyben, aminek a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem is állt az útjába. A fővárosi közgyűlés pedig bezsarolta a kormányt, hogy ha visszafordíthatatlanná teszi a Fudan kampuszának megépítését, akkor lemondja a 2023-as atlétikai világbajnokság szervezését.

Jelen állás szerint nehéz elképzelni, hogy a kormány hogyan jöhet ki jól ebből az ügyből, és az is kérdéses, hogy ekkora politikai össztűz mellett a kínai államnak mennyire vonzó ez a projekt. Ebben a cikkben megnézzük, milyen akadályok állnak a Fudan egyetem megépítése előtt, mekkora mozgástere van a kormánynak, az ellenzéknek és a kínai egyetemnek.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt