Vizsgálja a Velencei Bizottság a legutóbbi alkotmánymódosításokat a közvagyon kiszervezése és a család meghatározása miatt

szeptember 10., péntek 9:38
8

Felkérte az Európa Tanács parlamenti közgyűlése a Velencei Bizottságot, hogy vizsgálja meg a 9. alkotmánymódosítás és az egyes választási tárgyú törvények tavaly év végi módosításait, írja a Szabad Európa. Ezek voltak azok a módosítások, amikkel a kormánytöbbség az alkotmányba írta, hogy az anya nő, az apa férfi, illetve a családi kapcsolat alapja a házasság. Valamint a homofób törvénynek is megalapoztak: „Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.” De ugyanezzel a lendülettel biztosították be kétharmaddal a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, amikbe aztán több száz milliárdnyi közvagyont szerveztek ki.

A lap emlékeztet, hogy a választási törvényben leginkább technikai jellegű módosítások történtek, de van egy jelentős változás is: a korábbi 27 helyett 71 egyéni választókerületben kell jelöltet indítania azoknak a pártoknak, amik országos listát akarnak állítani.

A Velencei Bizottság már a nyáron kritizálta a házasság meghatározását és az egyedülálló szülők örökbefogadásával kapcsolatos szabályozást. A közalapítványok működésével kapcsolatban pedig arra figyelmeztetett, hogy kockázatot jelent az állami pénzeszközök és a közfeladatok demokratikus ellenőrzés alóli kivonása.

A jogi szakértőkből álló testület a jövő héten kezdi a megbeszéléseket a magyar kormány képviselőivel, állami szervekkel és civil szervezetekkel. A Velencei Bizottság annyit közölt a Szabad Európával, hogy a jelenlegi ütemterv szerint a testület következő plenáris ülésén, október 15–16-án napirendre tűzi a magyar ügyet, és ha nem lesz csúszás a vizsgálat során, meg is fogalmazza hivatalos véleményét.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt