Vizsgálja a Velencei Bizottság a legutóbbi alkotmánymódosításokat a közvagyon kiszervezése és a család meghatározása miatt

POLITIKA
2021 szeptember 10., 09:38
comments 7

Felkérte az Európa Tanács parlamenti közgyűlése a Velencei Bizottságot, hogy vizsgálja meg a 9. alkotmánymódosítás és az egyes választási tárgyú törvények tavaly év végi módosításait, írja a Szabad Európa. Ezek voltak azok a módosítások, amikkel a kormánytöbbség az alkotmányba írta, hogy az anya nő, az apa férfi, illetve a családi kapcsolat alapja a házasság. Valamint a homofób törvénynek is megalapoztak: „Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.” De ugyanezzel a lendülettel biztosították be kétharmaddal a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, amikbe aztán több száz milliárdnyi közvagyont szerveztek ki.

A lap emlékeztet, hogy a választási törvényben leginkább technikai jellegű módosítások történtek, de van egy jelentős változás is: a korábbi 27 helyett 71 egyéni választókerületben kell jelöltet indítania azoknak a pártoknak, amik országos listát akarnak állítani.

A Velencei Bizottság már a nyáron kritizálta a házasság meghatározását és az egyedülálló szülők örökbefogadásával kapcsolatos szabályozást. A közalapítványok működésével kapcsolatban pedig arra figyelmeztetett, hogy kockázatot jelent az állami pénzeszközök és a közfeladatok demokratikus ellenőrzés alóli kivonása.

A jogi szakértőkből álló testület a jövő héten kezdi a megbeszéléseket a magyar kormány képviselőivel, állami szervekkel és civil szervezetekkel. A Velencei Bizottság annyit közölt a Szabad Európával, hogy a jelenlegi ütemterv szerint a testület következő plenáris ülésén, október 15–16-án napirendre tűzi a magyar ügyet, és ha nem lesz csúszás a vizsgálat során, meg is fogalmazza hivatalos véleményét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.