Trump kihagyja a hivatalos megemlékezéseket

külföld
2021 szeptember 11., 15:44
comments 4

Harangzúgással és egyperces csenddel kezdődtek meg a New York-i Ground Zero emlékhelyen a 2001. szeptember 11-i terrortámadások 20. évfordulós megemlékezései.

Az eseményt pontosan húsz évvel az Egyesült Államok területén valaha elkövetett leghalálosabb terrortámadás kezdeti időpontja után nyitották meg. Joe Biden amerikai elnök, Barack Obama és Bill Clinton volt elnökök, Rudy Giuliani, New York akkori polgármestere és Trump ügyvédje, a kongresszus tagjai és más tisztségviselők csatlakoztak az áldozatok hozzátartozóinak tömegéhez a New York-i szeptember 11-i emléktéren.

Bill Clinton, az Obama házaspár, Joe és Jill Biden, Michael Bloomberg korábbi New York-i polgármester
photo_camera Bill Clinton, az Obama házaspár, Joe és Jill Biden, Michael Bloomberg korábbi New York-i polgármester Fotó: CHIP SOMODEVILLA/Getty Images via AFP

Az emlékmű ott áll, ahol a terroristák által eltérített repülőgépek nem sokkal egymás után becsapódtak a World Trade Center ikertornyaiba, megsemmisítve azokat. A történelem legvéresebb merényletsorozatában csaknem háromezren vesztették életüket. Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill szombaton Virginiába és Pennsylvaniába is elutazik, hogy a húsz évvel ezelőtti terrortámadás mindhárom helyszínén részt vegyenek a megemlékezésen.

A pennsylvaniai ünnepségen George W. Bush egykori elnök és Kamala Harris alelnök mondott beszédet.

photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A nyilvános szerepléseket rég nem vállaló, 96 éves Jimmy Carter mellett Donald Trump is hiányzik a fejet hajtó amerikai elnökök sorából. Trump nem vesz részt hivatalos megemlékezésen; korábban azt nyilatkozta, hogy ellátogat a manhatteni emlékműhöz, a Ground Zero-hoz, de hogy ezt mikor és hogyan teszi, azt nem árulta el, és az irodája is megtagadta a választ az erre vonatkozó kérdésekre.

Az viszont biztos, hogy ma este kommentátori szerepet vállal egy floridai boxmeccsen. (BBC, NY Post, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.