9/11-es terrortámadással kapcsolatos nyomozati anyagok titkosítását oldotta fel az FBI

szeptember 12., vasárnap 5:15

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szombaton Joe Biden amerikai elnök utasítására nyilvánosságra hozta a 2001. szeptember 11-i merényletekkel kapcsolatos nyomozásának első, kivonatolt anyagát, amely többek közt vizsgálja a szaúdi kormány és a merénylők kapcsolatát is, írja a Reuters.

Fotó: ROBERTO SCHMIDT/AFP

A titkosítás alól frissen feloldott, 2016-ból származó nyomozati anyag egyebek között Szaúd-Arábia egyesült államokbeli konzulátusának egy tisztségviselője, egy vélt szaúdi titkosügynök, illetve legalább két merénylő közötti kapcsolattal is foglalkozik, ugyanakkor nem tartalmaz bizonyítékot azzal kapcsolatban, hogy a rijádi kormánynak köze lett volna a terrortámadáshoz.

Szaúd-Arábia régóta tagadja, hogy bármiféle közük lett volna a történtekhez. A szombaton megjelent nyomozati anyag hírét a nagykövetség a Reuters kérdésére még nem kommentálta. Ugyanakkor szeptember 8-án kiadtak egy közleményt, melyben megerősítették, hogy a kezdetektől a transzparencia hívei voltak a szeptember 11-ei eseményekkel kapcsolatban, és üdvözölni fogják, ha az Egyesült Államok nyomozati anyagok titkosítását oldja majd fel.

A szeptember 11-ei terrortámadások 19 gépeltérítője közül 15 volt szaúdi állampolgár. Az Egyesült Államok kormánya által létrehozott bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Szaúd-Arábia közvetlenül finanszírozta volna az al-Kaidát. Azt azonban nem zárta ki a nyomozás, hogy egyes szaúdi tisztviselők tehettek így.

2500 áldozat családja, illetve több mint 20 ezren, köztük sérültek, illetve azok, akiknek üzlete vagy megélhetése lett oda a merényletekben korábban már beperelték a szaúdi államot, több milliárd dolláros kártérítést követelve. (Reuters, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt