9/11-es terrortámadással kapcsolatos nyomozati anyagok titkosítását oldotta fel az FBI

külföld
2021 szeptember 12., 05:15

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szombaton Joe Biden amerikai elnök utasítására nyilvánosságra hozta a 2001. szeptember 11-i merényletekkel kapcsolatos nyomozásának első, kivonatolt anyagát, amely többek közt vizsgálja a szaúdi kormány és a merénylők kapcsolatát is, írja a Reuters.

photo_camera Fotó: ROBERTO SCHMIDT/AFP

A titkosítás alól frissen feloldott, 2016-ból származó nyomozati anyag egyebek között Szaúd-Arábia egyesült államokbeli konzulátusának egy tisztségviselője, egy vélt szaúdi titkosügynök, illetve legalább két merénylő közötti kapcsolattal is foglalkozik, ugyanakkor nem tartalmaz bizonyítékot azzal kapcsolatban, hogy a rijádi kormánynak köze lett volna a terrortámadáshoz.

Szaúd-Arábia régóta tagadja, hogy bármiféle közük lett volna a történtekhez. A szombaton megjelent nyomozati anyag hírét a nagykövetség a Reuters kérdésére még nem kommentálta. Ugyanakkor szeptember 8-án kiadtak egy közleményt, melyben megerősítették, hogy a kezdetektől a transzparencia hívei voltak a szeptember 11-ei eseményekkel kapcsolatban, és üdvözölni fogják, ha az Egyesült Államok nyomozati anyagok titkosítását oldja majd fel.

A szeptember 11-ei terrortámadások 19 gépeltérítője közül 15 volt szaúdi állampolgár. Az Egyesült Államok kormánya által létrehozott bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Szaúd-Arábia közvetlenül finanszírozta volna az al-Kaidát. Azt azonban nem zárta ki a nyomozás, hogy egyes szaúdi tisztviselők tehettek így.

2500 áldozat családja, illetve több mint 20 ezren, köztük sérültek, illetve azok, akiknek üzlete vagy megélhetése lett oda a merényletekben korábban már beperelték a szaúdi államot, több milliárd dolláros kártérítést követelve. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.