Az ürgék is emberhez hasonló személyiségjegyekkel rendelkeznek egy friss tanulmány szerint

szeptember 13., hétfő 13:47
3

A Kaliforniai Egyetem egyik kutatócsoportja már több mint 30 éve tanulmányozza az Észak-Amerikában nagy számban előforduló aranyfarkú ürgék viselkedését, és egy most megjelent tanulmány szerint arra jutottak, ami talán sejthető is volt: az ürgék agresszív, merész és társasági állatok. A tanulmány szerint ez az első tudományos igényességű munka, ami aranyfarkú ürgék személyiségjegyeivel foglalkozik.

Az állatok ilyen viselkedésére persze kézenfekvő a magyarázat, az agresszívabb és merészebb egyedek sok tekintetben sikeresebbek a félénkebb társaiknál: több élelmet szereznek, és nagyobb terület ellenőriznek. Az ürgék között gyakran vita tárgya az is, melyikük mászik fel egy-egy magasabb sziklára, hiszen a jó kilátópontok elfoglalása a ragadozók elleni védekezésben is jól jöhet az adott egyednek. Így ezeket a pontokat is várhatóan az agresszívabb, rámenősebb egyedek foglalják el, amik fajtársaik ellenében is hajlandóak és képesek érvényesíteni az akaratukat.

Mivel az ilyen egyedek sikeresebbek, ezek a személyiségjegyek öröklődnek.

A kutatók ugyanakkor megállapították azt is, hogy a fajon belül is nagyok az eltérések az egyedek között, vannak például szociálisabb és magányosabb, vakmerőbb és bátortalanabb egyedek a fajban.

A kutatás vezetője szerint az ilyen, személyiségjegyekre koncentráló vizsgálatok sokat segíthetnek annak előrejelzésében, hogy egyes állatok vagy állatpopulációk hogyan reagálnak az emberek által okozott környezeti változásokra. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt