Ferenc pápa: A hit nem jelenthet olyan magasabb elvet, ami a diszkrimináció és az elnyomás indoklására szolgál

szeptember 13., hétfő 18:48
1

Nem szabad, hogy az emlékezés helyét a felejtés vegye át – mondta Ferenc pápa a szlovákiai látogatása második napján a helyi zsidó közösség képviselőivel tartott találkozóján Pozsonyban, a holokauszt áldozataira emlékezve.

A katolikus egyházfő az óvárosi Halpiac téren, az egykori zsinagóga helyén lévő emlékműnél tartott találkozón a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint azt mondta: a hit nem jelenthet olyan magasabb elvet, ami a diszkrimináció és az elnyomás indoklására szolgál.

Ferenc pápa a találkozó helyszínéről azt mondta: egykor egymás mellett állt a zsinagóga és a katolikus templom, ami jelképezte a két vallás békés egymás mellett élését. A helyszín a szlovák történelem egy sötét korszakának is jelképe, amikor zsidóellenes rendelkezések nemcsak jogtiprásokhoz vezettek, hanem több mint 100 ezer szlovákiai zsidó deportálásához és halálához is – mondta a pápa, aki óva intett a történelem megismétlődésétől, és attól is, hogy a múlt feledésbe merüljön, és helyét a felejtés és a tudatlanság vegye át.

Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetségének (ÚZZNO) elnöke, Richard Duda, a találkozón történelmi pillanatnak és a zsidó közösség szempontjából áttörésnek nevezte Ferenc pápa jelenlétét a pozsonyi holokausztemlékműnél. A szlovák hírügynökség jelentése szerint Duda a keresztények és a zsidók közti együttműködést szorgalmazva azon meggyőződésének adott hangot, miszerint a zsidó-keresztény kapcsolatok fejlesztésének legfontosabb igazodópontjának az állandó kommunikációnak kell lennie, mert csak azáltal válik elérhetővé a tartós közeledés és a békés együttélés.

Ferenc pápa hétfői hivatalos pozsonyi programja este ér véget szálláshelyén, a pozsonyi apostoli nunciatúrán, ahol a pozsonyi parlament elnökét, Boris Kollárt, majd a szlovák kormányfőt, Eduard Hegert fogadja egy rövid találkozón. Az egyházfő kedden az ország keleti részébe, Eperjesre és Kassára látogat. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt