Irán is bírálja az új tálib kormány összetételét

külföld
2021 szeptember 13., 11:06

Bírálta az új kabuli kormány összetételét az iráni kormányszóvivő, egyben fel is szólította a tálibokat, hogy tegyék sokszínűbbé a kabinetet. A tálib vezetés az ország területének villámgyors lerohanása után azt ígérte, hogy befogadó, nem csupán a tálibokat képviselő kormányt állít fel, ám ehhez képest az átmenetinek nevezett kabinetbe kizárólag tálib férfiakat jelöltek.

Abdul Baki Hakkani, a tálib kormány felsőoktatási minisztere gesztikulál.
photo_camera Abdul Baki Hakkani, a tálib kormány felsőoktatási minisztere gesztikulál. Fotó: AAMIR QURESHI/AFP

"Az afgán átmeneti kormány egészen nyilvánvalóan nem olyan összetételű, amire a nemzetközi közösség és Teherán várt" - közölte ennek apropóján Szaid Hatibzadeh iráni kormányszóvivő, aki már augusztus végén felszólította az afgán népcsoportokat, dolgozzanak ki egy mindegyikőjük számára elfogadható összetételű kormányt.

A síita Iránnak - amelynek 900 kilométeres közös határa van Afganisztánnal - nem volt felhőtlen a viszonya a tálibokkal 1996 és 2001 között, első afganisztáni uralmuk időszakában. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a szunnita tálibok üldözték az országban élő siíta kisebbséget, a hazarákat. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.