Többmilliós elitklubot hozott létre a Facebook olyan felhasználókból, akiket alig moderált

INTERNET
2021 szeptember 13., 16:26
comments 2

„Valójában nem azt tesszük, amit nyilvánosan állítunk magunkról” - áll a Facebook egyik belső jelentésében, amit a Wall Street Journal szerzett meg. A jelentés arról szól, hogy a Facebook VIP-listát hozott létre olyan, sokak által követett felhasználókból, akiket a cég nyilvánosan nem vehetett ugyan a védelmébe, de más moderációs irányelveket alkalmazott velük szemben. Egyszerűbben fogalmazva ezek a felhasználók olyat is posztolhattak, amiért másokat letiltott volna a Facebook.

Ezt a gyakorlatot még a Wall Street Journal által megszerzett belső jelentés is „a felhasználói bizalom megsértésének” nevezte.

A Facebook VIP-listájának 2020-ban már 5,8 millió tagja volt, köztük olyanok, akik büntetlenül terjeszthették, hogy Hillary Clinton pedofil bűnszövetkezet nyomait tünteti el, hogy Donald Trump állatoknak nevezte a menedékkérőket, azaz olyan híreket, amiket a Facebook tényellenőrei már korábban álhírnek minősítettek. Ilyen híreket az egyszerű Facebook-felhasználóknak sokkal nehezebb lett volna terjeszteniük.

Ezen a VIP-listán szerepelt Neymar, a Paris Saint-Germain brazil focistája is, aki ezért tudott meztelen képet posztolni a nőről, aki nemi erőszakkal vádolta. A képet idővel eltávolították a Facebook tulajdonában álló Instagram moderátorai, de előtte órákig szabadon nézhette Neymar kb. 130 millió követője. Neymart 2019-ben vádolta meg a nő, majd a focista posztolta a vele váltott WhatsApp-üzeneteit, és ezek közt szerepeltek a nő meztelen fotói és a neve is.

A jelentés szerint a Facebook szinte bármelyik dolgozója hozzáadhatott felhasználókat a VIP-listához, ami így egyre bővült. A felhasználókat általában nem is értesítették arról, hogy felkerültek a listára. Belső dokumentumokban a cég azt tanácsolta a dolgozóinak, hogy a listához olyan befolyásos vagy népszerű felhasználókat adjanak hozzá, akik megnyilvánulásai hírértékűek, de esetleg PR-szempontból kockázatosak.

A Facebook szóvivője közleményben reagált a Wall Street Journal cikkére, azt írta, megértik és fairnek találják a VIP-listával kapcsolatos kritikákat, de „a rendszer fontos okból készült: egy további lépést iktattunk be, hogy pontosan érvényesíthessük az irányelveket azokra a tartalmakra, amik nagyobb megértést igényelhetnek”.

Közben a Facebook az utóbbi években pont azt reklámozta, hogy senkivel nem kivételeznek, minden felhasználójukra ugyanazok a szabályok vonatkoznak. (Wall Street Journal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.